— Jeg erkjenner delvis straffskyld. Forsettlig drap er jeg ikke enig i. Legemsbeskadigelse med døden til følge høres mer riktig ut, sa den 25 år gamle Åsane-mannen, da han mandag møtte i Gulating lagmannsrett.

Dermed berørte han også selve essensen av ankesaken, som nå kommer opp for andre gang: Drepte han med vilje, eller gjorde han ikke?

Eller som statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes sa det:

— Hva tenkte, forsto og innså han før han brukte kniven, og da han brukte den?

Satte til side

I begynnelsen av september frikjente en 10-mannsjury 25-åringen for drap på storebroren.

Det gikk ikke å være fire i huset

Den tiltalte 25-åringen

Minutter senere var juryens kjennelse satt til side av fagdommerne i Gulating lagmannsrett, noe både 25-åringens mor og hans forsvarer reagerte kraftig på.

Konsekvensen er at saken er sendt tilbake til ny ankebehandling i lagmannsretten.

FENGSELSSTRAFF: Forskjellen på legemsbeskadigelse med dødsfølge og drap kan utgjøre mange år i fengsel. Her er aktor Jan-Inge Wensell Raanes og forsvarer John Christian Elden før starten av ankesaken mandag.
LEIF GULLSTEIN

Denne gangen består retten av tre fagdommere og fire lekdommere, altså ingen jury.— Jeg synes det var veldig dumt at de satte juryen til side. Det betyr mange år i fengsel i forskjell, sa 25-åringen da han forklarte seg i dag.

Han fortalte gjentatte ganger hvor mye han angrer og hvor mye han nå sliter i fengselet.

— Jeg får aldri se min bror igjen, og jeg har ødelagt alt for meg selv. Jeg mener jeg er for syk til å være i fengsel. Jeg burde være på psykiatrisk. Nå sitter jeg på en celle hele tiden, sover og ser på tv. Og så går jeg rundt i luftegården som en tulling. Folk sier jeg er psykopat og gal, fortalte han.

— Jeg er han taperen som drepte broren sin, det er det jeg er.

- Tragisk bakteppe

Aktor betegnet saken som alvorlig, med «fatalt utfall og et tragisk bakteppe». 25-åringen stakk sin storebror med to knivstikk, ett av dem gikk gjennom lunge og hjerte og var dødelig.

— Det var en familie på tre med store problemer og konflikter, men som holdt sammen og levde litt tilbaketrukket, sa Raanes i sitt innledningsforedrag.

Den tiltalte 25-åringen selv mente at de virkelige problemene, de som til slutt endte med knivstikkene, begynte da storebrorens kjæreste flyttet inn i september i fjor.

Tiltalte møtte henne da han kom hjem fra et avrusingsopphold.

— Det var krangling hele tiden og ikke noe godt å være hjemme. Det gikk ikke å være fire i huset, ikke med hun som bare skulle krangle. Jeg ville bare ha min bror og henne ut av huset, det var derfor jeg stakk med kniv, forklarte tiltalte.

- Mobbet meg

Han beskrev også at storebroren, som han ellers hadde et greit forhold til, forandret seg med kjæresten i hus.

— De mobbet meg, kalte meg en svidd liten dritt, jævla drittsekk og homofile faen. Det var derfor jeg stakk.

ÅSTEDET: Det var i dette huset, i Liakroken i Åsane, brødrene bodde sammen med moren. 21. september i fjor knivstakk lillebroren (da 24 år) sin storebror (27). Det endte med døden. ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

I uken før knivstikkingen kan 25-åringen ikke huske at han sov i det hele tatt, fortalte han i retten. Han ruset seg på amfetamin, hasj og tabletter og spiste knapt et skikkelig måltid.— Da blir man lett forbannet, da skal det ikke så mye til. Men jeg skulle aldri brukt kniv.

«Dritforbanna»

25-åringen betegnet seg selv som «dritforbanna» da han fant kniven kvelden før den fatale knivstikkingen. Samme kveld hadde han kommet hjem og fått vite at broren og kjæresten hadde forlovet seg.

Jeg trodde ikke hjertet lå rett under brystkassen

Tiltalte

Aktor trakk fram at 25-åringen i et tidlig avhør forklarte at han tok med seg to kniver til rommet sitt, og at han hadde knivene i ganske mange timer før han oppsøkte storebroren og kjæresten på rommet deres.

— Det var til forsvar, sa 25-åringen i retten mandag.

Den antatte drapskniven er en 31 centimeter lang kjøkkenkniv med 18 centimeter langt blad.

— Jeg har slåss mange ganger med min bror, og fått bank hver gang. Denne gangen ville jeg ikke få bank. Men jeg tenkte ikke i det hele tatt over hva som kunne skje hvis jeg brukte knivene, sa han.

Han innrømmer imidlertid at han hadde tenkt over én ting: At han ikke skulle stikke i magen, fordi det er så mange organer der.

— Jeg trodde ikke hjertet lå rett under brystkassen. Nå skjønner jeg jo at det er det farligste jeg noen gang har gjort.

- Ikke hva du og jeg ville tenkt

25-åringen forsvarer, John Christian Elden, poengteret at tiltalte i politiarresten, samme natt som han ble pågrepet, hadde tenkt at broren allerede var ute av sykehus.

I et avhør noen dager etter knivstikkingen sa 25-åringen også det samme som han nå sier i retten: At et stikk i brystkassen ikke skulle drepe.

— Hva tiltalte tenkte og vurderte rett forut for og idet han stakk. Det er det denne saken nå handler om. Og vi leter ikke etter hva du og jeg ville tenkt i en sånn situasjon, men hva tiltalte har tenkt ut fra situasjonen og sine forutsetninger, sa Elden.

Forsvareren trakk også frem at det er konkludert med tvil om hvorvidt 25-åringen kan være lettere psykisk utviklingshemmet.

FORSETT ELLER IKKE? Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes (til v.) og forsvarer Jon Christian Elden med den tiltalte 25-åringen. Tredje runde av straffesaken handler om tiltalte drepte med forsett, eller om han må dømmes for en legemsbeskadigelse med døden til følge.