Det var 4. november i fjor at knivstikkingen, som førte til at mannen døde, fant sted i samboerparets leilighet i Storms gate.

Kvinnen meldte selv fra om hendelsen til AMK. Hun sitter i varetekt og har hele tiden nektet straffskyld.

Jeg hørte at det var flere stemmer

Drapstiltalte om bråket hun ble vekket av

— Nei, ikke straffskyld, sa den tiltalte kvinnen til dommeren, da rettssaken mot henne startet i Bergen tingrett mandag morgen. Det er satt av fire dager til drapssaken.

- Høylytt krangel

— Hun har pekt på at det er ukjente som har vært inne i leiligheten og utført drapet, sa statsadvokat Elisabeth Deinboll ved Hordaland statsadvokatembeter da tiltalen ble tatt ut i sommer.

Ifølge tiltalen ble mannen stukket i brystet med kniv, og døde senere av skadene.

I sin forklaring mandag, sa den drapstiltalte kvinnen at hun den aktuelle morgenen hadde våknet av bråk i huset.

— Jeg gikk ut fra at bråket kom fra gangen. Det var høylytt krangel. Jeg kjente kun igjen min manns stemme, men jeg hørte at det var flere stemmer. Jeg hadde ikke merket at min mann hadde stått opp, sa den 41-årige kvinnen.

Hun sa at hun selvfølgelig ble forundret, og at hun hadde prøvd å gå ut i gangen.

- Døren slengt mot meg

— Men døren mellom stuen og gangen ble slengt mot meg. Jeg datt bakover og falt, forklarte tiltalte.

41-åringen sa også at hun hadde fått beskjed om å holde seg i stuen, og antok at den beskjeden kom fra samboeren.

— Jeg så ingenting av det som skjedde i gangen. I stedet gikk jeg til vinduet i stuen og så ut. Der så jeg to personer. Det så ut som to menn, men jeg dro ikke kjensel på dem.

Etter dette skal samboeren ha kommet inn i stuen, sa kvinnen.

— Det renner blod fra brystet hans, så jeg skjønner straks hva det går i.

— Han kom og sa han var stukket. Jeg ringte etter ambulanse mens han lå i fanget mitt. Vi snakket egentlig ikke sammen. Jeg kavde veldig med å få ord ut av ham. Det gikk ikke lang tid før han gikk helt vekk. Han forsvant, sa tiltalte.

Etter det skal samboerparet ha tatt seg ut i gangen, der de ble funnet av ambulansefolkene som kom først til stedet.

- Første som slo meg

Kvinnen har blitt beskyldt for å forklare seg motsigende og usammenhengende.

— Vi vet at hun nekter skyld. Men påtalemakten mener at hun er gjerningsmannen, sa statsadvokat Ellen Cathrine Greve i sitt innledningsforedrag.

Den tiltalte kvinnen har trukket inn en navngitt mann som hun mener kunne stå bak knivstikkingen.

— Det navnet jeg sa, det var bare det første som slo meg på grunn av klesdrakten jeg så på den ene av mennene. Det er ikke en jeg kjenner. Jeg har kun sett ham et par ganger i samvær med min mann. Jeg sa navnet kun fordi politiet ba meg prøve å hjelpe dem med hvem som kunne ha stått bak. Dette er noe dere har trukket ut i det vide og det brede, sa den tiltalte kvinnen - tydelig irritert - i dag.

Hun skal også i avhør ha sagt at det var bråk og kaotiske forhold på drapstidspunktet, men ifølge politiet bar ikke åstedet preg av kaos.

Fant kniver

I avhørene etter hendelsen skal kvinnen ha sagt at det under drapet kan ha blitt brukt en kniv som tilhørte leiligheten, men skal siden ha gått tilbake på det.

Politiet beslagla flere kniver i en gryte i en oppvaskkum i leiligheten i etterkant av drapet.

De har blitt grundig sjekket, men det er ikke funnet DNA-spor på verken knivblad eller skaft.

200.000 i erstatning

Forsvarer for kvinnen, advokat Rune Valaker, har sagt til BT at hans klient har vært forberedt på at tiltalen kom.

Bistandsadvokat for de etterlatte etter drapet, Sigrun Dybvad, har sagt til BT at det vil også bli fremmet et krav for oppreisning i tråd med rettspraksis, som er 200.000 kroner.

Hun møtte ikke i Bergen tingrett mandag, men erstatningsbiten skal ivaretas av aktor i saken, statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

Forsvarer: - Undrende

Statsadvokat Greve kom i sin innledning inn på en glipp som hadde skjedd samme dag som knivstikkingen i fjor.

Kvinnen ble tatt inn til politistasjonen i Bergen sentrum. På sentralvakten der fikk hun, ifølge Greve, først status som mistenkt.

Så skal hun ha blitt avhørt som vitne.

Statsadvokaten tilla ikke dette veldig mye vekt. Men kvinnens forsvarer, Rune Valaker, tok ordet for å varsle at dette kan bli et formelt tema fra hans side.

— Jeg stiller meg undrende til det som skjedde de tre-fire første timene. Hun ber flere ganger om advokat, så blir hun avhørt som mistenkt, og så som vitne, sa Valaker.

Senere sa forsvareren at kvinnen ikke burde blitt avhørt denne morgenen i det hele tatt.

Selv kom han på plass for å bistå kvinnen i 16-tiden på ettermiddagen.

— Etter mitt syn bruker politiet informasjon i et ulovlig avhør i senere avhør. Spørsmålet er om hun overhodet burde vært avhørt under de de omstendighetene som var. Etter mitt syn er svaret nei, sa Valaker.

- Snill og grei mann

I en utspørring av klienten sa forsvarer Valaker til den tiltalte 41-åringen:

— Du vil få høre at du drepte ham siden dere har slåss og kranglet så mye. Men hvordan vil du beskrive ham og forholdet deres?

Tiltalte svarte med at det var narkotika som hadde vært problemet for dem - ikke forholdet som sådan.

Hun svarte også benektende i retten på at de skulle ha kranglet kvelden før eller den aktuelle morgenen.

— Vi passet sammen, og narkotika hadde vi sluttet med. Jeg vil beskrive ham som en snill og grei mann, omsorgsfull og stabil. Han kunne bli veldig ivrig. I avhør er jeg referert på at jeg kalte ham hissig, men det mener jeg ikke. Han kunne bli veldig ivrig; men det er fordi han har ADHD, sa den tiltalte 41-åringen.

I RETTEN: Aktor i saken, statsadvokat Ellen Cathrine Greve.
ODD NERBØ
I RETTEN: Forsvarer for kvinnen, advokat Rune Valaker. Han varslet i retten mandag at politirot med avhørene av kvinnen vil bli tema i saken.
ODD NERBØ