BJARNE KVAM bjarne.kvam@bt.no

Også 34-åringens jevnaldrende kamerat, som opprinnelig også var siktet for overlagt drap på Elvik, har nå kommet med en ny versjon. Denne er i stor grad i samsvar med drapsdømtes nye forklaring.

Det er ikke første gang at drapsdømtes kamerat endrer forklaring dramatisk. Det gjorde han også i fjor. Da ble han anklaget for å lyve, av førstestatsadvokat Walter Wangberg, som er aktor i saken.

Nye momenter Den drapsdømte 34-åringen har engasjert privatetterforsker Ola Thune. Detektiven har foretatt undersøkelser, og skal vitne.

— Thune har gått gjennom saken og funnet et nytt vitne som kan kaste lys over det som skjedde drapskvelden. Thune vil også påpeke svakheter i politiets etterforskning, opplyser drapsdømtes forsvarer, advokat Odd Drevland.Forsvareren opplyser at den drapsdømte 34-åringen har kommet med en ny forklaring der han leder mistanken over på andre mulige drapsmenn.

— Mener du at 34-åringen nå kan bli frikjent?

— Hans sak står i hvert fall betydelig bedre enn forrige gang, sier Drevland.

Ting tar tid - Hvorfor har han ikke kommet med dette før? Allerede i desember i fjor varslet drapsdømte at han ville peke ut en annen gjerningsmann?

— Han har holdt en del tilbake før, men stilt overfor muligheten av å måtte sone 17 år i fengsel, har han nå funnet tiden moden for å snakke, opplyser forsvareren.Et av de springende punktene i fjor var at 34-åringens mobiltelefon var blitt registrert av en basestasjon i Modalen - men 34-åringen sa at han ikke hadde vært der. Mannens forklaring er nå at han likevel kjørte gjennom Modalen.

— Sammenhengen her vil komme frem i retten, sier advokat Odd Drevland til Bergens Tidende.

Tiltalen står - Jeg har vanskelig for å skjønne annet enn at dette er et taktisk spill fra drapsdømtes side, sier aktor Wangberg til Bergens Tidende.Han påpeker at de opplysningene som nå plutselig legges på påtalemyndighetens bord, kunne vært fremlagt allerede i desember.

— Når man sier man ønsker ny etterforskning må man ikke vente til siste stund før nye momenter legges frem, understreker han. Wangberg har ennå ikke sett noe som har fått ham til å frafalle draps-tiltalen.

— For påtalemyndigheten blir det på an igjen, på samme grunnlag som sist, sier førstestatsadvokaten.

fakta/lindåsdrapet* 21. juni 1999 ble datakonsulent Yngve Elvik (38) fra Åsane funnet skutt i Gjervik i Lindås. * To menn, som den gang var 34 og 35 år, satt lenge varetektsfengslet, siktet for drap eller medvirkning. De to eide et firma sammen.* Riksadvokaten valgte å tiltale kun 34-åringen. Han ble dømt til 17 års fengsel for overlagt drap, 30. juni i fjor. Saken er anket og starter i lagmannsretten i dag.