Den 57 år gamle bergensmannen som er tiltalt for drapet, forklarte seg i Bergen tingrett i dag.

Tiltalte husket ingenting av den dagen Tore Salomonsen ble drept. Han klarte derimot å beskrive forholdet til både drapsofferet og de andre naboene.

— Jeg oppfatter at vi hadde et godt naboforhold til alle som bodde i huset, forklarte han.

På spørsmål fra aktor Benedicte Hordnes om han betraktet avdøde som en nær venn av seg, svarte tiltalte bekreftende.

Husket pågripelsen

Etter en pause husket tiltalte litt mer fra drapsdagen, men ikke noe rundt selve drapet.

— Det eneste jeg husker er at politiet kom inn i leiligheten min. Det var tre-fire politimenn, en av dem med revolver. Så fikk jeg håndjern på, forklarte 57-åringen.

Om selve drapshandlingen måtte aktor lese opp hva 57-åringen forklarte noen timer etter drapet. Da skal han ha stilt seg uforstående til at Tore Salomonsen var død, og uttrykt at han ikke kunne forstå at han skulle ha vært ansvarlig for det.

Så på ishockey-VM

Det var 14. mai i fjor drapet fant sted i Michael Krohns gate. Tre kamerater satt og så Norge mot Tsjekkia i ishockey-VM da tiltalte kom inn til dem i 18-tiden. Alle fire bodde i samme leilighetskompleks, som består av seks leiligheter som var leid ut gjennom Bergen kommune.

Tiltalte ble bedt om å gå, men kom, etter hva de andre har fortalt, inn igjen like etterpå med en kniv. Han skal så ha gjøvet løs på både Salomonsen og de to andre, som ble påført lettere skader.

Salomonsen ble stukket flere ganger i bryst og hals. Han ble erklært død kort tid etter hendelsen.

Tiltalte hadde en promille på 1,85 to timer etter drapet. Han har erkjent at han har et alkoholproblem, og har hatt det over flere år.

57-åringen er tidligere straffedømt for vinningskriminalitet og promillekjøring.

Hadde vært på polet

Den dagen drapet fant sted, hadde tiltalte fått utbetalt uføretrygden sin. Han dro til byen, tok ut penger, og handlet inn sprit på Vinmonopolet sammen med en nabo som ikke var til stede da drapet fant sted.

Tiltalte er undersøkt av to rettspsykiatere. De har i en uttalelse skrevet at 57-åringen har en nedsatt evne til å forstå og oppfatte situasjoner. Funksjonsfallet skal ha inntrådt for ca. to år siden, altså før drapet på Tore Salomonsen skjedde.

57-åringen forsvares av advokat Jostein Alvheim, mens statsadvokat Benedicte Hordnes fører aktoratet. Hvis 57-åringen blir dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, som han er tiltalt for, er den øvre strafferammen fengsel i ti år.

Det er satt av fem dager til saken. Senere i uken skal vitnene til knivdrapet forklare seg.