Retten mener det ikke vil skade saken at 31-åringen får gå på frifot frem til en eventuell rettssak. Dermed opphevet lagmannsretten Bergen tingretts avgjørelse om videre fengsling i fire uker for den drapssiktede KrF-eren.

— Han ble veldig lettet da jeg meddelte ham avgjørelsen. Det har vært bentøffe uker for ham i fengselet, sier husvertens forsvarer, advokat Helge Wesenberg.

Flytter til foreldrene

I går ble 31-åringen hentet av politiet i Bergen fengsel. Derfra gikk turen hjem til konen på Toppe, hvor 31-åringen pakket sakene sine.

— Etter råd fra meg tar han nå opphold hjemme hos sine foreldre i Romsdal. Både de og han vil ha godt av det, sier Wesenberg.

Da fengslingsspørsmålet var til behandling i tingretten fredag, lanserte Wesenberg et slikt opphold som vilkår for løslatelse. Lagmannsretten har ikke stilt noen betingelser.

— Vi velger likevel at han skal reise bort. Påtalemyndigheten skal ikke få bruke mot ham at han har vært hjemme og påvirket vitner, sier Wesenberg.

- En liten seier

Gårsdagens oppsiktsvekkende løslatelse innkasserer advokaten som en liten seier for sin klient. Selv om retten mener det er mer sannsynlig at 31-åringen har vært med på å planlegge drapet enn ikke, merker Wesenberg seg at lagmannsretten stiller spørsmål ved bevisene.

Sentralt står forklaringen til den siktedes kone. Det var hennes forklaring som førte til at mannen ble pågrepet og fengslet.

Konen fortalte til politiet at hun hadde fått sin ektemann til å betro seg, og at han i denne samtalen hadde fortalt at han fikk sin bror til å drepe Løtvedt.

— Gjorde du det for min skyld? spurte konen.

— Ja, det gjorde jeg, svarte ektemannen.

- Aldri nevnt drap

Det var et svært betent forhold mellom ekteparet og den drepte leieboeren. Han skal blant annet ha sjikanert konen ved flere anledninger.

— Konens forklaring må ses i lys av at hun ville redde ektemannen fra fortapelse, uttalte advokat Wesenberg til BT lørdag, og forklarte at familien lever et strengt religiøst liv.

— Det er nok slik fortsatt. Hun mener at han må ta sin straff, for ikke å gå i evig fortapelse, sier Wesenberg.

— Men ser vi på hva min klient har sagt til sin kone, så nevnes ikke drap. Han har innrømmet at han kjente til at broren skulle skremme Løtvedt. Det var aldri meningen å bruke vold.

— Hvordan reagerer konen på at mannen nå er løslatt?

— Hun har både i brev og under besøk i fengselet gitt uttrykk for at hun ønsker ham alt godt, og at hun er glad i ham.

Wesenberg mener det ikke er noe oppsiktsvekkende ved gårsdagens løslatelse.

— Dette er i tråd med hva Høyesterett har sagt. Det skal ikke være automatikk i at folk skal sitte fengslet selv om de er siktet for alvorlige forhold. Se bare på Hossein-saken. Han ble løslatt av lagmannsretten selv etter at han var dømt, sier Wesenberg.