36-åring har erkjent at han knivstakk Trond Kristian Johannessen i fjor sommer. Men han nektet straffskyld for drap da rettssaken startet i dag.

— Jeg erkjenner meg skyldig i å ha påført ham skade slik at han døde av skadene, sa 36-åringen.

Trond Kristian Johannessen ble knivstukket i halsen i Carl Konows gate 25. juni i fjor. Skrekkslagne busspassasjerer ble vitne til at han blødende segnet om etter at han forsøkte å komme seg på en buss mot Søndre Skogvei.

Ba om unnskyldning

Johannessen ble forsøkt operert på Haukeland Universitetssykehus, men to timer etter at han ble funnet ble han erklært død.

Like etterå ha vitnet i retten i dag, tok tiltalte nok en gang ordet. Han så bakover i salen, mot tilhørerne på bakerste benk.

Der satt også pårørende etter avdøde Trond Kristian Johannessen, blant andre hans mor, Sylvi Lisbeth Johannessen.

— Jeg vet at det er pårørende i salen, sa den 36 år gamle tiltalte, og fulgte opp - med blikket mot bakerste benk.

-Til dem vil jeg bare si at jeg er ubeskrivelig lei meg for det som skjedde. Jeg har ikke ord for hvor lei meg jeg er. Jeg er forferdelig lei meg for at det endte så tragisk som det gjorde.

- Utrolig lei meg

I sitt innledningsforedrag sa aktor Eirik Stolt-Nielsen at motivet for drapet fortsatt er uklart.

— Fornærmede dukket opp hos tiltalte og ville selge et par joggesko. Tiltalte hev dem ut av vinduet, de går ut på gaten, der skjer det et ordskifte mellom tiltalte og fornærmede, tiltalte tar frem en kjøkkenkniv fra baklommen, avdøde Johannessen løper av gårde, tiltalte gir opp å følge etter, sa Stolt-Nielsen.

Men 36-åringen kom tilsynelatende ikke særlig nærmere noe motiv i sin forklaring.

— Det er en ufattelig tragisk sak, for familien og alle, og jeg er utrolig lei meg for at det skjedde. Jeg har ikke ord for hvor lei meg jeg er, sa 36-åringen i sin forklaring.

Han beskrev situasjonen utenfor blokken, der han sto med nå avdøde Johannenssen, med at han var superparanoid.

— Jeg hadde festet meget hardt i syv-åtte uker på både amfetamin og alkohol. Hva vi snakket om, husker jeg ikke, bare at jeg følte meg truet og sårbar, sa 36-åringen.

- Ble redd

— Jeg ble redd, følte noe var på gang, at han ville prøve å ta meg. Jeg følte jeg måtte, ikke forsvare meg, men komme meg vekk, fortsatt han.

Han beskrev at han tok den medbrakte kniven opp av baklommen og ”prøvde å stikke ham i armen”.

— Hvordan kniven traff brystet, vet jeg ikke. Det er nesten svart, utrolig omtåket, og etter det ble det bare kaotisk, da var jeg i sjokk, ble overrasket og redd.

— Jeg hadde ingen intensjoner om å bruke kniven på noen som helst måte da jeg tok den med. Jeg visste ikke en gang at Trond fortsatt var ved blokken. Jeg hadde ingen som helst formening om, eller grunn til, å ta livet av ham, det er veldig viktig for meg å understreke. Jeg er ufattelig lei meg, det skulle aldri skjedd, forklarte 36-åringen.

- Min verden raste sammen

Da tiltalte (36) fant ut at Trond Kristian Johannessen var død, var det som «å få en slegge i brystet».

Slik beskrev tiltalte sin egen reaksjon, etter at han leste i avisene at Trond Kristian Johannessen var død. Det gjorde han på Geilo, dit han dro sammen med lillebroren sin etter knivstikkingen. Lillebroren var også siktet i saken, men siktelsen mot ham ble henlagt.

— Da jeg så i avisene at han var omkommet, da fikk jeg skamsjokk. Min verden raste sammen, det var som å få en slegge i brystet, sa den drapstiltalte 36-åringen.

I retten i dag uttrykte han anger for at han ikke meldte seg for politiet på stedet.

— Grunnen til det var nok min psykiske tilstand, jeg var livredd og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Men jeg visste innerst inne at dette måtte jeg gjøre opp for. Jeg la meg bare til å sove. Dagen etter kom politiet, sa 36-åringen.

I sin forklaring i dag sa tiltalte også at han angrer på at han nektet kjennskap til saken i første avhør.

— Jeg var det totale nervevrak, sa tiltalte.

Kranglet

36-åringen som nå er tiltalt for drapet ble pågrepet sammen med sin yngre bror tre dager etter knivstikkingen. Pågripelsen skjedde etter at politiet fant overvåkingsvideo som viser brødrene i krangel med Johannessen kort tid før drapet.

36-åringen har forklart at han var ruset da drapet skjedde. Avhørene avdekket ikke noe motiv for drapet. Mannen er også tiltalt for å ha forsøkt å rane en bussjåfør et halvt års tid tidligere.

Førstestatsadvokat Erik Stolt-Nielsen varsler i tiltalen at det vil bli krevd inntil 200.000 kroner i oppreisning til Trond Kristian Johannessens etterlatte.

- Får han aldri tilbake

— Jeg får aldri min sønn tilbake, men det er en stor lettelse at han har tilstått. Han får ta sin straff, sa den dreptes mor, Sylvi Lisbeth Johannessen, til bt.no da tilståelsen ble kjent.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld i forhold til drapstiltalen. Han har ikke hatt noe forsett med tanke på å drepe fornærmede, slik påtalemyndigheten mener, har forsvarer Einar Råen tidligere uttalt til bt.no.

Drapssiktelsen mot den yngste broren er henlagt.

Les også:

|

DREPT: Trond Kristian Johannessen