Nå er 18-åringen tiltalt for drapsforsøk, voldtekt og å ha motarbeidet rettsvesenet ved å forsøke å påvirke et vitne.

18-åringen satt varetektsfengslet, siktet for å ha forsøkt å drepe en 14 år gammel gutt med syv knivstikk, da politiet fikk opplysninger om at han skulle ha voldtatt en jente.

Opplysningene om de angivelige voldtektene kom frem i politiavhør av en jente fra Bergen. Ifølge tiltalen skal 18-åringen ha voldtatt henne fire ganger i januar og februar i år.

Line Hvidsten Ingebrigtsen, som er bistandsadvokat for jenten, vil ikke kommentere tiltalen.

Fengselet: En glipp

I juni i år skal 18-åringen ha ringt til jenten fra varetektsavdelingen i Bergen fengsel, og spurt om hun i avhør hadde fortalt politiet om forhold han nå er tiltalt for. Da hun bekreftet dette, skal han ha truet med å gjøre livet hennes til «et helvete» når han slapp ut av fengselet.

— Det er veldig uheldig hvis en tiltalt har fått anledning til å ringe til offeret. Det skal vi prøve å unngå. Vi avlytter telefonsamtaler, og hvis vi hører det er noe galt avbryter vi samtalen, sier direktør Kjetil S. Evjen ved Bergen fengsel.

Han bekrefter at telefonsamtalen fant sted, men sier det var etter at restriksjonene med brev- og besøksforbud ble opphevet.

— Vi hadde ikke noe grunnlag for å tro at han skulle ringe for å begå en straffbar handling. Han hadde fått beskjed fra politiet om at han ikke skulle ta kontakt til vitner i saken. Da det viste seg at han ringte et offer, meldte vi fra til politiet med en gang, sier Evjen.

— Hvilke konsekvenser vil dette få for fengselets rutiner?

— Her har rutinene fungert, men den innsatte har misbrukt telefonordningen. Normalt undersøker vi hvem den innsatte vil ringe til, formålet med samtalen og om personen som blir oppringt ønsker å bli det. Her går jeg ut fra at det har vært en glipp, og det er selvsagt veldig uheldig, sier Evjen.

– Livstruende skadet

Etter en omfattende politijakt over store deler av Bergen 2. mars i år ble 18-åringen pågrepet av politiet. Da var han på rømmen etter å ha knivstukket en 14-åring syv ganger, ifølge tiltalen.

Sjalusi skal være bakgrunnen for knivstikkingen, som endte med at 14-åringen ble livstruende skadet, med punkterte lunger, store indre blødninger og skadet milt.

18-åringen har ikke erkjent straffskyld for drapsforsøk, men har i avhør innrømmet at han knivstakk 14-åringen flere ganger. Begge var på besøk hos en 15 år gammel jente da en krangel startet.

— Han har forklart at det klikket for ham, og da han kom til seg selv igjen visste han ikke hvorfor han hadde gjort dette, uttalte advokat Jostein Alvheim, som forsvarer 18-åringen, til BT i april.

Forsvareren er på ferie, og BT har så langt ikke klart å få kontakt med Alvheim.

18-åringen er også tiltalt for å ha slått en pleier ved Sandviken Sykehus i ansiktet gjentatte ganger i forbindelse med et fluktforsøk i april.