Sikkerhetsavdelingen er den strengeste og sikreste avdelingen på det psykiatriske sykehuset. Her behandles de antatt farligste pasientene, flere av dem dømt for drap og andre alvorlige forbrytelser.

Her satt 34-åringen som er siktet for drapet på Ingvild Myking (37), skjermet fra alle andre pasienter på den aller strengeste posten på avdelingen.

Likevel klarte en drapsdømt medpasient fra Askøy like før midnatt mandag å true de ansatte til å åpne de to låste dørene som skulle skille den drapssiktede fra de andre pasientene.

Etter hva BT kjenner til, skal han ha vekket den drapssiktede med å true ham på livet.

Askøyværingen — som er dømt til tvunget psykisk helsevern - skal ikke ha utøvd vold mot pleiere eller den siktede 34-åringen.

— Min klient ønsket å meddele at han fant den andre pasientens handlinger avskyelige. Jeg har ikke grunnlag for å si at det er fremsatt trusler, sier advokat Jørgen Riple, som representerer den drapsdømte 33-åringen fra Askøy.

- Drepe overgripere

Den drapssiktede 34-åringen er også siktet for seksuelle overgrep mot venninnen (10) til avdødes datter.

Askøyværingen ble i fjor dømt for overlagt drap, etter å ha kastet kameraten sin på sjøen utenfor Helgelandskysten.

Under rettssaken gjorde askøyværingen det klart at «dersom han i en gitt situasjon kommer i nærkontakt med bestemte navngitte volds- og sedelighetsdømte, vil han ikke vike tilbake for å drepe også disse», som det heter i dommen fra Brønnøy tingrett.

Da askøyværingen sent mandag kveld bestemte seg for konfrontere den draps- og overgrepssiktede 34-åringen, torde ikke de ansatte å stoppe ham.

— Noen ganger kan det være rett for personalet å gjøre det de blir presset til, i første omgang. Siden vi ikke mestret situasjonen godt nok, ble politiet tilkalt, sier Siri Nome, avdelingssjef ved sikkerhetsavdelingen på Sandviken sykehus.

— Er det bare flaks at situasjonen ikke utviklet seg til noe mer dramatisk?

— Nei, det var personale med vedkommende, og de hadde aldri tillatt at han hadde angrepet den andre pasienten. Det har ikke blitt utøvd noe vold, sier Nome.

Politiet satt vakt

Da politiet kom til sykehuset, roet askøyværingen seg ned. Politibetjenter satt likevel vakt på ham til ut på formiddagen tirsdag.

Da kom fengselsbetjenter til sykehuset, for å holde oppsyn med den drapssiktede 34-åringen.

— Vi ble bedt om å bistå med vaktholdet, fordi Sandviken trengte mer ressurser. Det har vi gjort, sier direktør ved Bergen fengsel, Ketil S. Evjen.

34-åringen blir i dag flyttet fra Sandviken til Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

— Det har ingenting med hendelsen natt til tirsdag å gjøre, sier Nome.

34-åringen er ifølge folkeregisteret hjemmehørende i Oslo.

Da BT i går kveld ringte politiførstebetjent Trond Berge, som leder etterforskningen av drapet på Hylkje, var han ikke orientert om den dramatiske hendelsen på Sandviken natt til tirsdag.

— Jeg har ikke fått noen meldinger om dette, der er nytt for meg, sier Berge.

Etterforskningslederen ønsker ikke å uttale seg om sikkerheten ved Sandviken sykehus. Det gjør heller ikke påtaleansvarlig Svein Erik Krogvold.

- Samfunnet må beskyttes

Avdelingssjef ved sikkerhetsavdelingen på Sandviken, Siri Nome, fastholder at det psykiatriske sykehuset tar sikkerhet på alvor.

— Pasientene våre har jo til dels gjort svært voldelige handlinger, og det kan av og til komme situasjoner som er for vanskelige for personalet vårt å håndtere. Jeg er veldig opptatt av sikkerheten, og tar ikke lett på det. Samfunnet må beskyttes mot personer som utøver vold, sier Nome.

Flere av pasientene på sikkerhetsavdelingen har begått svært alvorlige forbrytelser, men er dømt til tvunget psykisk helsevern i stedet for fengselsstraff, på grunn av at de ikke var strafferettslig tilregnelige i gjerningsøyeblikket.

Blant disse er 33-åringen som truet seg inn til den Hylkje-siktede.

Det lyktes ikke BT i går å komme i kontakt med advokat Trygve Staff, som representerer den drapssiktede 34-åringen.