ROY HILMAR SVENDSEN

ØRJAN TORHEIM

Det nærmer seg to år siden Hanne Kristine Olsen (29) ble meid ned med bil og drept av sin samboer Yasin Jabr (41). Også parets tre uker gamle datter ble påkjørt. Hun overlevde mirakuløst, men ble påført hodeskader som gjør at hun trolig aldri vil bli helt frisk.

Tiden etter tragedien i Olsvikåsen har fortont seg som et evig mareritt for Hanne Kristines far, Reidar Olsen. Men i palmehelgen bød livet omsider på litt lykke. Fredag giftet han seg med sin kjære Berit Helen, og lørdag morgen ringte advokaten med beskjeden som 57-åringen aldri helt torde ville komme:

Drapsdømte Yasin Jabr er fradømt foreldreretten til datteren sin. Han får ikke engang samværsrett. Hvis dommen blir stående, er hans eneste håp at datteren selv tar kontakt i voksen alder.

Var forberedt på det verste

— Nå er jeg bare utrolig lettet. Det har ikke gått helt opp for meg ennå, sier Reidar Olsen til BT, tre dager etter at han fikk vite om dommen.

— Var du noen gang i tvil om utfallet?

— Nei, egentlig så prøvde jeg ikke å tro at det kunne gå noen annen vei. Men man vet jo aldri. Advokaten min hadde for sikkerhets skyld forberedt meg på at Jabr kunne vinne, forteller Olsen.

Drapsdømte Yasin Jabr fikk automatisk foreldreretten da samboeren Hanne Kristine Olsen ble drept. Selv da han tidligere i år ble dømt til 21 års forvaring for drap og to drapsforsøk, beholdt han det formelle ansvaret for datteren.

- Knusende dom

Det satte Bergen tingrett en stopper for i går. Tingrettsdommer Grethe Strandborg skriver blant annet: «Retten har kommet til at det beste for (barnets navn) er at foreldreansvaret i sin helhet tilkjennes saksøker (Reidar Olsen, journ.anm.). Retten har ved vurderingen funnet å legge betydelig vekt på det faktum at saksøkte har forårsaket at barnets mor døde på en særdeles opprivende måte og at han i tillegg har forårsaket livsvarige og alvorlige skader på barnet selv.»

Olsens advokat, Roar Vegsund, karakteriserer dommen som fullstendig knusende mot Jabr. Han håpet Jabr vil lese rettens begrunnelse og finne ut at det ikke hadde noe for seg å anke.

— Vi hadde håpet at det nå kunne bli skapt ro rundt barnet. En eventuell ankesak vil forlenge prosessen med minst et år, noe som helt klart ikke vil være til barnets beste, sier Vegsund.

Jabr anker

Men Yasin Jabr er fullt og helt innstilt på å fortsette kampen for foreldreretten. Han har bedt sin advokat, Odd A. Drevland, om å anke dommen til lagmannsretten.

— En ankesak vil trolig ikke komme opp før det forhåpentligvis foreligger en rettskraftig dom i drapssaken. Hvis den skulle få et annet utfall enn i tingretten, kan det få stor betydning for barnefordelingssaken, sier Drevland til BT.

Advokaten erkjenner likevel at utsiktene for å nå frem med en anke ikke er de aller beste

— Det blir ikke noen lett match, sier Drevland.

- Nå er saken over

Anken kom ikke uventet på Reidar Olsen. Han valgte i går heller å fokusere på det positive og se fremover.

— For meg er denne saken over nå. Alt det andre får bare gå sin gang. Det viktigste fremover nå, er at alle vi som er rundt barnet samarbeider for at hun skal få en best mulig oppvekst. Jeg er klar til å gjøre hva som helst for henne, sier Reidar Olsen.

I løpet av påsken skal den nygifte bestefaren på besøk til barnebarnet hos fosterforeldrene. Olsen forteller at den lille jenten stadig gjør fremskritt, og han er full av lovord om fosterforeldrene.

— Hun kan ikke få det bedre enn hun har det nå. Jeg håper hun får bli der, sier 57-åringen.