Det nygifte ekteparet kan få en lang bryllupsreise i Bergen. I arresten, riktignok.

– Saken må opp i retten i Bergen først, derfor vil det kanskje ta ei uke eller to før de sendes tilbake. Vi vil nå bare vente på resultatene fra retten, sier sjefsinspektør Tero Haapala i finsk politi.

Han skryter av Hordaland politidistrikts innsats for å få ekteparet pågrepet.

– Jeg vet ikke hvordan de har jobbet for å pågripe dem, men jeg vet at politiet har gjort en god jobb, sier Haapala.

Norsk politi får skryt

– Utgjorde rømlingene noen fare?

– Det kunne de selvfølgelig gjøre, men siden de har sittet i fengsel i så lang tid tror vi ikke at de var veldig farlige.

– Hvorfor tror du de reiste til denne delen av Norge?

– Det vet jeg ikke, men de hadde kanskje en moro bryllupsreise, sier Haapala.

Les også: Bryllupsreisen — dag for dag

Hadde ikke endret utseende

Politiet i Hordaland bekrefter at det er finske Kyösti Ensio Ulmanen og Tarja Stenius som ble pågrepet i Arna.

— Bilen er riktig, og personene ligner på en prikk. Jeg er så sikker som vi kan bli, og kan bekrefte at det er de riktige personene, sier operasjonsleder Per Stiegler i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Ekteparet blir sittende i arresten i Bergen over natten.Det finske politiet har sendt en faks til politiet i Hordaland, hvor de ber dem ta vare på ekteparet til i morgen. Finske myndigheter har varslet at de vil begjære utlevering allerede i morgen.

— Så er det en del formelle ting som skal ordnes med transport og diverse, sier Stiegler som ikke vil spekulere i når ekteparet blir fraktet tilbake til hjemlandet.

Ifølge Stiegler hadde ikke ekteparet gjort noen forsøk på å endre utseendet, og var derfor lette å kjenne igjen.

Oppdaget av publikum

Pågripelsen skjedde på E16 ved avkjørelsen til Ytre Arna klokken 16.15. En privatperson får mye av æren for at rømlingene ikke lenger er på frifot.

Politiet fikk tips fra et vitne som oppdaget bilen på Dale. Vitnet la seg på hjul bak finnene, før politiet avløste ved Vaksdal. Der hadde politiet tatt oppstilling, og to sivile patruljer tok opp forfølgelsen i retning Bergen.

Ekteparets bil svingte av ved avkjøringen til Ytre Arna og parkerte. Da var politiet rett bak. Sammen med politi som hadde kjørt ut fra Bergen, ringet de inn finnene.

Fryktet at paret var væpnet

— Pågripelsen gikk greit uten mye dramatikk, sier Stiegler. Etter pågripelsen ble ekteparet fraktet inn til sentrum for identifikasjonskontroll.

Finsk politi har opplyst at finnene kunne være bevæpnet med en avsagd hagle. Politiet har også advart mot at ekteparet kan være ruspåvirket og potensielt farlige.

— Det var en spesiell pågripelse fordi de kunne ha vært bevæpnet. Derfor var vi bevæpnet. Det er ikke funnet våpen i bilen foreløpig. De stilte seg ikke til motverge, sier politiførstebetjent Hogne Nygård, som ledet pågripelsen.

Politiet har ikke rukket å avhøre finnene i dag, men i følge operasjonsleder oppfører de seg pent på hver sin celle.

Oppførte seg rolig

Han sier finnene oppførte seg rolig, og virket til å være ved sine fulle fem.

— De kjørte også bilen helt rolig og fint. Bilen blir nå fraktet bort for granskning. Det var også en del bagasje som skal gjennomgås, sier Nygård.

Det nygifte paret, Kyösti Ensio Ulmanen (59) og Tarja Stenius (43), rømte fra fengselet i Øvre Tornio i Finland under en permisjon i forrige uke.

Kneblet og lagt i bakken

Bt.no har snakket med en person som kjørte forbi akkurat da finnene ble pågrepet av politiet.

— Det begynte helt ute i Sandviken, jeg hadde en Volvo politibil foran meg. Den kjørte i 120 km/t utover, så det gikk fort, forteller vitnet.

Rett før avkjørselen til Ytre Arna, så han politibilen igjen, sammen med to andre politibiler.

— Jeg kjente igjen finnene fra bilder i nettavisene. Mannen satt i førersetet på den plommerøde Saab-en. Han ble dratt ut av bilen og lagt ned i bakken. En politimann siktet på han med våpen, mens en annen politibetjent drog han ned, rullet han rundt på bakken og la han på rygg, forteller øyenvitnet.

— Det er klart dette så dramatisk ut for folk som ikke er vant til slikt, kommenterer politiførstebetjent Nygård.

— Men det hele var over i løpet av sekunder.

Sonet livstidsdommer

Kyösti Ensio Ulmanen er dømt for et drap i Nynäshamn i Sverige i 1991 og utvist fra landet på livstid. Tarja Stenius er dømt for medvirkning til et dobbeltdrap i finske Uleåborg i 1996.

De to sonet sammen i fengselet i Ylitornio, bare noen kilometer fra grensen til Sverige. De skal ha holdt kjærlighetsforholdet hemmelig inntil de giftet seg under en permisjon i forrige uke og dro på bryllupsreise på rømmen. Paret var etterlyst både i Finland, Sverige og Norge. Politiet fryktet at de var bevæpnet med en avsagd hagle.

Paret kjørte en rød SAAB 900 1990-modell. 19. august ble de fanget opp av videokameraet i en matbutikk i Storforshei i Nordland da de kjøpte snop og mat.

Fredag og lørdag ble Ulmanen og Stenius observert av flere vitner i Numedal i Buskerud. Området ble lørdag gjennomsøkt med helikopter og streifpatruljer, men letingen ble innstilt lørdag ettermiddag. Senere ble det meldt at ekteparet kunne være i Hordaland. De to har vært på rømmen siden 15.august.

HER BLE DE TATT:

(Illustrasjon: Google Maps/bt.no)

FINSK POLITI
Håvard Prestegården (MMS)
Rune Sævig
Håvard Prestegården (MMS)
Gordon Andersen (MMS)