Mandag ettermiddag ble de finske rømlingene fremstilt for varetektsfengsling i Bergen, i stor grad takket være taxisjåføren.

40 minuter forsinket begynte rettsmøtet i Bergen tingrett. De to finnene må kommunisere gjennom tolk. Politiet vil ha dem varetektsfengslet i tre uker, men fikk ikke medhold for mer enn to uker.

Det finske ekteparet har forklart at de ønsker å reise hjem til Finland så fort som mulig.

Fulgte etter paret

Det drapsdømte finske ekteparet har vært på rømmen i Norge i flere dager, men i går fikk taxisjåfør Odd Einar Sæve øye på dem.

— De skjønte nok at jeg fulgte etter dem, sier Odd Einar Sæve, og forteller om dramaet som startet øst for Dalseidet i går ettermiddag.

Odd Einar Sæve kjørte taxien sin gjennom Dalseidetunnellen og fikk se et par som sto parkert ved en rasteplass like ved. Tidligere på dagen hadde han hørt meldingene på radioen om et nygift, finsk ektepar som var på flukt fra lovens lange arm i en rød Saab fra 1990.

Du har rett bil

— Jeg ringer opp til taxisentralen på Voss og ba dem sjekke registreringsnummeret på bilen. De ga beskjed om at jeg hadde sett rett bil, sier Sæve.

Les også: Bryllupsreisen - dag for dag

Oppglødd og giret snudde taxisjåføren bilen og kjørte forbi paret på nytt og stilte seg ved enden av Dalseidetunnellen.

— Jeg ringte til politiet og fortalte hva jeg hadde sett.

De sa at jeg bare måtte ta det helt med ro, og ikke gjøre noe overilt, sier Sæve, som likevel bestemte seg for å vente på ekteparet og mate politiet med opplysninger om deres bevegelser.

Røykte og nøt livet

Imens sto ekteparet på rasteplassen og røykte og så ut til å nyte livet som nygifte.

— Jeg sto og ventet på dem, men de kom jo aldri. Jeg kjørte noen turer tilbake for å se om de fortsatt var der.

Etter en stund bestemte paret seg for å kjøre fra Dale og videre mot Bergen.

Og taxisjåfør Odd Einar Sæve ble med.

— De kjørte ganske seint og det virket som om sjåføren hadde en mistanke om at noen fulgte etter. Han kjørte veldig hakkete og det virket som han testet meg, sier Sæve.

Ved Stanghelle kjørte det finske paret av veien og slapp andre biler forbi. Odd Einar Sæve kjørte forbi han også. Nå ble taktikken forandret.

— Jeg måtte kjøre veldig sent for å ikke miste bilen. Jeg fulgte dem i speilet, mens jeg snakket i telefonen, sier Sæve.

Ikke skummelt

Hele tiden hadde han kontakt med politiet, og da de etter hvert kom frem til Vaksdal kunne den sivile politibilen fra Arna og Åsane lensmannskontor endelig overta jakten på drapsekteparet.

— Hva tenker du selv om den jobben du har gjort?

— He, he. Jeg har vel ikke gjort noe annet enn det alle andre ville gjort. Jeg syntes det var spennende og syntes ikke at dette var spesielt skummelt, sier Sæve, vel vitende om rullebladet til de to turtelduene han har spanet på.

Kyösti Ensio Ulmanen er dømt for et drap i Nynäshamn i Sverige i 1991 og utvist fra landet på livstid, mens konen hans Tarja Stenius er dømt for medvirkning til et dobbeltdrap i finske Uleåborg i 1996.

Heltemodig innsats

Politiet mener Odd Einar Sæve har gjort mer enn hva man kan forvente og han kommer til å få en belønning av politimesteren.

— Det er denne mannen som er den virkelige helten i dag. Politiet har bare gjort jobben sin, men det dette vitnet har gjort er virkelig våkent, observant og modig, sier operasjonsleder Per Stiegler.

Etter at Sæve hadde gjort sin jobb var det politiet sin tur til å gjøre politiarbeid. Fra Vaksdal kjørte politiets spanere etter dem mot Bergen.

Det ble bestemt at de ikke skulle foreta seg noen verdens ting før paret selv bestemte seg for å stoppe. Ekteparets bil svingte av med avkjøringen til Ytre Arna og parkerte. To politipatruljer lå på hjul, og ringet inn finnene.

Selve pågripelsen foregikk uten dramatikk.

— Det var en spesiell pågripelse fordi de kunne være bevæpnet. Derfor var vi bevæpnet. Det er ikke funnet våpen i bilen. De stilte seg ikke til motverge, sier politiførstebetjent Hogne Nygård, som ledet pågripelsen.

HER BLE DE TATT:

(Illustrasjon: Google Maps/bt.no)

VIL HJEM: Paret ønsker å reise hjem til Finland så fort som mulig. FOTO: CHRISTIAN LURA (MMS)
FINSK POLITI
Håvard Prestegården (MMS)
Rune Sævig
Håvard Prestegården (MMS)
Gordon Andersen (MMS)