Olsen har fortalt hvem som skaffet drapsvåpnene i både Lindås— og Åsane-saken. De to mennene ble fengslet i går.

Advokaten hans, Helge Wesenberg, visste ingenting om avhørene. - Jeg aner ikke hva han har fortalt, sier Wesenberg.

Tre år har gått siden Jarle Olsen ble dømt til 21 års fengsel for Åsane-drapet. I løpet av soningen har han bestemt seg for å

komme med helt nye opplysninger fra det kriminelle miljøet i Åsane.

I en rekke avhør har han forklart seg i detalj om hendelser og personer som kan knyttes til Lindås- og Åsane-drapet. Politiet fant opplysningene så interessante at de nedsatte en ny arbeidsgruppe som gjenopptok etterforskningen i de to sakene.

Nagler nær venn

I Olsens bekjentskapskrets har det lenge versert rykter om at en 29 år gammel mann var delaktig i drapet på Yngve Elvik i Lindås. 29-åringen ble innkalt til en rekke politiavhør, men ble aldri siktet i saken.

Nå har Jarle Olsen identifisert ham som mannen som skaffet drapsvåpenet. 29-åringen skal ha eid en avsagd hagle som han angivelig overlot til Truls Guttormsen.

Ifølge forklaringen møttes Guttormsen, de tre siktede og en 41 år gammel bekjent i 29-åringens leilighet i Åsane dagen før drapet.

Der skal henrettelsen ha blitt planlagt i detalj, før Guttormsen dagen etter gjorde alvor av planene og skjøt Elvik med haglen.

Det mest oppsiktsvekkende med Olsens forklaring er likevel at han nagler sin tidligere nære venn, en 25 år gammel mann, til begge de to drapene. Ifølge forklaringen var det 25-åringen som skaffet pistolen som ble brukt til å ta livet av Øyvind Bjarte Madsen i 2000. Bare 19 år gammel skal han også ha deltatt under planleggingen av Lindås-drapet.

- Bevisene holdt ikke

25-åringen var et meget sentralt vitne under Åsane-rettssaken, og var den gang nær ved å bli siktet for medvirkning til drapet. Nå mener påtalemyndigheten å ha tilstrekkelige beviser til å knytte ham til begge drapene.

Det er også Bergen tingrett enig i. Både 25-åringen og 29-åringen ble i går varetektsfengslet i fire uker, slik aktor ba om. Men fengslingsmøtet for den tredje siktede, en 26 år gammel mann, tok en overraskende vending. Aktor, politiinspektør Svein Erik Krogvold, konkluderte selv med at bevisene ikke holdt til å fengsle mannen.

— Etter å ha gjennomgått og systematisert opplysningene i saken, kom jeg frem til at det ikke var grunnlag for fengsling, sier han.

26-åringen bodde i 29-åringens leilighet, der de angivelige drapsplanene ble lagt. Nå er han en fri mann, selv om siktelsen inntil videre er opprettholdt. Men Krogvold antyder at siktelsen kan bli frafalt.

— Det spørsmålet må stå åpent. Det gjenstår betydelig etterforskning, sier han.

Etter det BT forstår vil politiet de neste dagene gjennomføre en rekke nye avhør, for om mulig å etterprøve Olsens forklaring.

Alle de tre siktede nekter straffskyld.

VITNET: Jarle Olsen ble dømt til fengsel i 21 år for drapet på Øyvind Bjarne Madsen. Nå har hans ferske opplysninger i saken ført til at politiet på nytt har på har tatt opp etterforskningen. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
FENGSLET: 25-åringen som skal ha skaffet pistolen som ble brukt i Åsane-drapet har ennå ikke forklart seg for politiet. Advokatfullmektig Lars Christian Sunde (med ryggen til) møtte som hans forsvarer. Til høyre politiadvokat Svein Erik Krogvold. FOTO: HELGE SUNDE