Den store rovfuglen står i et nedlagt fjøs hos Hans Kvåle i Strandvik. Hvordan ørnen havnet der, forteller Kvåle om:

16. mai oppdaget han to havørner som sloss for harde livet på et jorde på Vinnes i Fusa. Kvåle forteller til Bergens Tidende:

— De to velvoksne ørnene lå på bakken og slo mot hverandre med de kraftige klørne. Først da jeg kom helt bort til dem, ga de seg med slåssingen. Den ene ørnen klarte å bakse seg på vingene etter et par forsøk. Den andre lå igjen på bakken. En av vingene hang ned og ørnen var ikke i stand til å fly. Trolig har den fått skadet sener eller muskler i brystkassen med den følge at den ikke kan bruke vingen, sier Kvåle.

Nesten kråkemat

Kvåle ringte på mobilen til konen sin for at hun skulle komme med et fuglebur. Mens han ringte, måtte han gå litt unna ørnen for å få mobildekning.

— Da jeg kom tilbake til ørnen, skremte jeg bort flere kråker som sto klare til å angripe havørnen Min kone kom litt senere med buret og vi fikk bakset ørnen inn i det. Buret ble så plassert i et nedlagt fjøs hjemme på gården. Veterinær ble kontaktet, men kunne ikke hjelpe på grunn av manglende kompetanse på fugl, forteller Kvåle.

Håper på lykkelig slutt

Etter noe frem og tilbake, kom Kvåle i kontakt med en oppsynsmann tilknyttet Statens Naturoppsyn.

— Oppsynsmannen kom på besøk etter noen dager og vi ble enige om at jeg skulle gi fuglen mat og vann og se det hele an. Vi valgte å slippe fuglen løs inne i fjøset for at den kan bevege seg. Med god appetitt spiser ørnen fisk og hjortekjøtt som vi serverer den. Og det ser ut til at han kommer seg. Vi beholder ørnen i noen dager til før vi slipper den løs. Vi håper på at den vil klare seg selv ute i naturen, sier Hans Kvåle.

(Når havørner slåss, er det ofte en kamp om revir, om et jaktområde. Havørnene bruker de kraftige føttene og klørne som kampvåpen. Reds. anm.)

SKADET: Vingen henger slapt ned og kan ikke brukes. Men den voksne havørnen spiser med god appetitt.
FOTO: HANS KVÅLE