TOR LEIF PEDERSEN

TOR HØVIK (foto)

I omgivelsene der Edvard Grieg skapte sine verdenskjente mesterverk, endte de etter hvert norgeskjente, eksotiske små pelsbuntene sine liv. Dermed var en hektisk og til dels dramatisk aksjon kronet med hell.

Lørdag for snart halvannen uke siden ble det skutt en vaskebjørn i Sundts vei på Nesttun. Nyheten ble først kjent fire dager senere. Da ble det også kjent at flere vaskebjørner og nesebjørner i sommer hadde rømt fra en enebolig i nærheten av Sundts vei.

Uønsket i Norge

Disse dyrene er svært lite ønskete fremmedelementer i norsk fauna. De kan gjøre stor skade på bestanden av fugler og smådyr. Dessuten kan de bære smitte av det svært farlige rabiesviruset som Norge er fri for. Myndighetene ble svært alarmert over nyheten. Direktoratet for naturforvaltning (DN) avgjorde at vaskebjørnene skal avlives, og at nesebjørnene kan avlives hvis det ikke er praktisk mulig å fange dem levende.

Mannen som importerte dyrene har forklart i politiavhør at han ulovlig hadde tatt to vaskebjørner og to nesebjørner til Norge i sommer. Dyrene hadde han plassert i bur i kjelleren i eneboligen der mannen og hans familie bodde. Videre har han forklart at de fire dyrene rømte i sommer.

Rolig jaktstart

I helgen satte viltforvalter Tore Løne ved fylkesmannens miljøvernavdeling og Hallvard Sandven i viltforvaltningen i Bergen kommune ut en felle i området. Dette ble gjort i et forsøk på å fange dyrene levende.

Gårsdagens jakt startet rolig. Både Løne og Sandven var tidlig ute for å sjekke om noen av bjørnene hadde gått i fellen. Videre sjekket de opplysninger fra publikum. Tipsene gikk ut på at en familie hadde hørt skrapelyder utenfor huset sitt i området søndag kveld. Et annet tips gikk ut på at det hadde gått et dyr som kunne være en av bjørnene ut av skogen og inn på området til steinknuseverket i Rådalen.

Falsk alarm — og ny alarm

Bergens Tidende fulgte de to viltforvalternes morgenjakt. Begge tipsene viste seg å være falsk alarm. De to forvalterne returnerte til sine kontorer.

Bergens Tidende var like etter i telefonisk kontakt med de ansatte ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen. De hadde sett fire dyr i hagen like utenfor kontorvinduene ved to anledninger. BT avtalte med dem at de skulle holde utkikk etter de fire dyrene.

Bare minutter etter slo de alarm. Driftsleder Henning H. Dyrkolbotn ringte politiet og fortalte at to av dyrene gikk ute i hagen. Han la ut frukt ved trærne like utenfor kontorvinduene for å holde dyrene i ro.

Dramatisk aksjon

Nå begynte en dramatisk aksjon.

Viltforvalter Hallvard Sandven ble hentet av en politibil i sentrum. Med fulle sirener og blålys ble han fraktet hjem på Kalandseid for å hente haglgeværet sitt. Deretter ble han fraktet i full utrykningsfart og for ulende sirener til Troldhaugen.

Sandven ble raskt satt inn i situasjonen da han ankom det kulturhistorisk kjente stedet:

I hvert sitt kjempehøye grantre satt de to nesebjørnene. Under trærne sto Dyrkolbotn, to politibetjenter og fotografer fra TVHordaland og Bergens Tidende. Ved å stå der, stoppet de gang på gang dyrenes forsøk på å stikke av.

Sandven gjorde kort prosess. Med haglgeværet felte han de to dyrene som en etter en deiset død i bakken.

Historisk

For dem som har sans for historikk: Oddvar Nordfonn var den første nordmann som på norsk jord felte en vaskebjørn da han skjøt dyret i Sundts vei forrige lørdag. Hallvard Sandven er også historisk. Han var den første nordmann som felte nesebjørn på norsk jord.

Om dette er siste kapittel i den dramatiske historien om de rømte vaske- og nesebjørnene mellom Trollhaugen og Nesttun, er slett ikke sikkert. Ennå kan det være både vaskebjørn og nesebjørn i dette området eller et annet strøk i Fana bydel.

Myndighetene mener det er om å gjøre å hindre at disse dyrene får etablerte seg i norsk fauna, og ber publikum fortsatt om å holde utkikk og komme med tips.

SALVEN GÅR: Hallvard Sandven fyrte av de dødelige skuddene med haglen sin.