• Det er flaks at jeg står her i dag, sier Aslak Lefdal (70). Onsdag kveld la pensjonisten til kai i Bergen, etter å ha sett døden i hvitøyet i Irskesjøen.

PAAL KVAMME

I september forlot «Lakken» havnen i Bergen, med kurs for Kanariøyene. Onsdag kveld kom den 42 fot store seilbåten tilbake igjen, 7000 nautiske mil og en betydelig mengde skittentøy senere.

Når BT besøker den 42 fot store Sunbeam-båten ved kai i Solheimsviken, er det stearinlys på mahognibordet, rykende kaffe i kapteinskruset og knapt en krusning å se på vannet.

I seks måneder har den pensjonerte forretningsmannen vært på havet med sine førtito fot med teak og mahogni. Men en brukket antenne på dekk, et fillete flagg og knust radar er tegn på at ikke alt gikk smertefritt på turen hjem fra Kanariøyene.

— Du skulle ha hørt smellet når seilet røk, sier en sjeleglad Aslak Lefdal.

På vei hjem gikk «Lakken» over Irskesjøen. Det var midt på natten, og Lefdal hadde fått beskjed om godt vær langs ruten.

Uværet traff dem midt på natten. Ikke en liten kuling som værvarselet sa, men full storm.

En aluminiumsbom brakk, glasset i cockpiten sprakk. Båtens 67 kvadratmeter store genuaseil (for oss landkrabber: det trekantete seilet foran masten) røk i stormen og pisket vilt over båten. Tykke trosser ble slitt rett av, og det var med stor kraft at de femten meter lange trossestumpene, uregjerlige, gjennomvåte og derfor ekstra tunge, pisket over hodet på Lefdal.

I tre timer lå han framme i baugen, som stadig var under vann, og prøvde å redde seilet som hadde røket.

— En av de løpske trossene traff meg like under nesen. Hadde den truffet meg litt lenger nede, så hadde jeg blitt halshogget, sier den pensjonerte forretningsmannen.

— Var du bekymret for at det ikke skulle gå bra?

— Nei. Det nytter ikke å miste troen. Da begynner du å gjøre feil, sier optimisten fra Nordfjordeid.

— Tatt skrekken?

— Nei da. Neste år seiler går turen til Karibien, via Cuba og opp til Florida.

MACHOPENSJONIST: - Katten har ni liv, jeg har visst brukt opp tolv, sier Aslak «Lakken» Lefdal (70). Men skrekken har han ikke tatt, selv om full storm i Irskehavet holdt på å ta knekket på både båt og mannskap.<p/>FOTO: GIDSKE STARK