Dette slo statsråd Lisbeth Berg-Hansen fast i Stortinget onsdag formiddag, et halvt døgn før transportkomiteen skal avgi sin innstilling om saken.

— Dette var dramatisk, men positivt nytt, sa Høyres Øyvind Halleraker og Frps Arne Sortevik i Vandrehallen like etter spørretimen.

Da hadde fiskeri- og kystministeren bekreftet at hun går inn for heving, og ikke tildekking, av det tyske ubåtvraket med 65 tonn kvikksølv utenfor Fedje.

Stoltenberg snudde Bakgrunnen for den nye dramatikken i ubåtsaken er en uttalelse fra statsminister Jens Stoltenberg den 19. mai. Da var han og to statsråder på signingsferd langs vestlandskysten. På direkte spørsmål fra NRK sa Stoltenberg at; ja, ubåten skal heves.

I spørretimen onsdag spurte KrFs Knut Arild Hareide om fagstatsråden (altså Berg-Hansen) var enig med statsministeren.

— Ja, fagstatsråden er enig med statsministeren, svarte hun.

Dermed var det sagt, det opposisjonen ønsket å høre.

Dramatisk døgn Torsdag morgen skal den endelige innstillingen fra transportkomiteen foreligge, på mandag skal saken drøftes og vedtas i Stortinget.

— Nå må jeg gå på kontoret og skrive nye merknader til vår innstilling, sier saksordfører Arne Sortevik til bt.no.

— En ting er hva som blir sagt av statsråder og andre politikere ute, noe helt annet og forpliktende det som blir sagt fra Stortingets talerstol.

— Jeg er virkelig spent på hvordan regjeringspartiene Ap, SV og Senterpartiet nå vil formulere seg i komiteen, la han til.

Det var derfor lagt opp til hektisk møtevirksomhet utover onsdagen om denne saken.

Etter det bt.no vet, er det også sentrale hordalandspolitikere som har droppet festspillåpningen i Bergen for å delta i møter om ubåtvraket U-864.

Det forteller sitt om dramatikken.

Les i Bergens Tidende torsdag: Dette ble de enige om i hemmelig møte.

Hva mener du om utviklingen? Si din mening her.