Det voldsomme sammenstøtet skjedde i Sauevågen på E 39 i Lindås kommune klokken 02.15 1. januar i fjor.

— Det første vitnet som kom til stedet fant Furnes død i sin bil. I den andre bilen satt den tiltalte mannen skadd, sa aktor Jan Grahl-Madsen da saken startet i Nordhordland tingrett tirsdag.

Den 24 år gamle tiltalte mannen nektet straffeskyld for uaktsomt drap, men innrømmet at han hadde drukket før ulykken. Fire timer etter ulykken viste en promilleprøve 1,53.

— Jeg skulle gjerne ha vært dette foruten, sa han.

I rettssalen sitter foreldrene til Frode Furnes, venner og familie, samt familie til tiltalte.

- Rødvin og champagne

— Jeg var i selskap og begynte å drikke alkohol til maten. Jeg er usikker når det var på kvelden at maten ble servert, sa 24-åringen.

FORSVARER: Jannicke Keller-Fløystad
EIRIK BREKKE

Han fortalte at han drakk en flaske rødvin, en flaske champagne og to glass akevitt i selskapet. Utpå kvelden ble han hentet og kjørt hjem.

— Jeg husker jeg satte meg inn i baksetet. Så husker jeg ikke mer før jeg våknet på Haukeland dagen etter, sa han i retten.

Han vet ikke hvordan han havnet i bilen sin som senere kolliderte med Furnes. I retten fortalte han at bilnøklene vanligvis ligger på nattbordet hans. Han har ingen formening om han hentet bilnøklene fra nattbordet, og han kan ikke forklare hvorfor ulykken skjedde.

— Jeg husker bare at jeg satt meg inn i bilen da jeg ble hentet i selskapet, så våknet jeg på Haukeland, sa tiltalte.

Tømme hodet

Da aktor Jan Grahl-Madsen spurte om han visste hvor han skulle da han kjørte ulykkesnatten, svarte mannen nei.

— Av og til kjører jeg en tur sent for å tømme hodet, svarte mannen.

Mannen er kjent med at foreldrene til Frode Furnes har krevd erstatning.

— Det er vel bare rimelig, og jeg ville sikkert gjorde det samme, men jeg har ikke økonomi til å betale, sa han i retten.

Våt veibane, men ikke frost

Ifølge aktor Jan Grahl-Madsen kjørte mannen i 120 kilometer i timen da ulykken fant sted. Grahl-Madsen viste til rapporter som viser at Frode Furnes holdt en fart rundt 80 kilometer i timen, som er gjeldende fartsgrense på stedet.

En politimann som kom til stedet fortalte i retten at speedometeret til tiltaltes bil sto låst på 120 kilometer i timen, mens speedometeret på Furnes' bil sto låst på 100.

Ulykkesnatten var veibanen våt, men det var fem plussgrader. Veien er 7,4 meter bred på ulykkesstedet, ifølge Grahl-Madsen.

Jannicke Keller-Fløystad er mannens forsvarer. Ivar Abrahamsen er bistandsadvokat for foreldrene til Frode Furnes. De har lagt ned krav om erstatning fra tiltalte.

Det er satt av to dager til saken.

I RETTEN: Tirsdag morgen startet rettssaken etter dødsulykken.
EIRIK BREKKE
KOLLISJON: Her på E39 i Sauvågen i Lindås skjedde kollisjonen.
PER LINDBERG