Parallelt med rettssaken mot de seks sigøynerne som er tiltalt for menneskehandel, pågår en kamp om en to år gammel jente som er barnevernets omsorg i Bergen og bor i fosterhjem.

— Umenneskelig

Toåringen er rumensk statsborger og datter til den 16 år gamle jenten som politiet mener er offer for menneskehandel. Også hun er under barnevernets omsorg. De mener hun er ute av stand til å ta vare på sin datter. Det forhindrer ikke at hun kan få ta datteren med å reise hjem til Romania.

— Vi tar sikte på at mor og datter kan reise hjem snarest mulig, sier Shayantini Moorthy, 16-åringens bistandsadvokat.

— Det er umenneskelig at hun er i Norge og ikke har omsorg for sin datter. Hun må få dra hjem. Jeg er opprørt over norske myndigheter, sier Paal Berg Helland, forsvarer for hennes tiltalte mann, som altså er toåringens far.

Politiet bekymret

Den 16 år gamle jenten, som ble gravid da hun var 13, ble pågrepet for tyveri i 2010. Politiet sporet opp den da syv måneder gamle datteren hos andre i reisefølget. Spedbarnet ble kjørt direkte til legevakten og deretter overlatt barnevernet, sammen med sin mor.

To andre tenåringsjenter bor i fosterhjem i Norge og Sverige etter at saken mot de seks sigøynerne ble rullet opp. Politiet og barnevernet mener de trenger beskyttelse her, men det betyr ikke at toåringen kan bli sendt tilbake til Romania med sin mor på 16.

Politiet er sterkt bekymret for hvilken fremtid toåringen får hvis hun returnerer til hjemlandet sitt med sin mor.

— Jeg ønsker ikke å uttale meg om denne saken, sier Rudolf Christoffersen, medaktor i saken mot de seks tiltalte sigøynerne, men etter det BT erfarer anser han sjansene for å være store for at toåringen får reise til Romania med sin mor.

Kritiserte barnevernet

Torsdag vitnet 16-åringen i rettssaken der hennes mann, svigermor og fire andre er tiltalt for menneskehandel. I tre dager har hun avvist at hun har vært offer for noe som helst, med unntak av politiet og barnevernet i Bergen. Hun kritiserte barnevernet for at de hadde tatt datteren fra henne.

— Da vi ble tatt, ble jeg sendt på mødrehjem med min datter i Bergen. Vi var der bare i en uke. Det var voksne der som viste meg hvordan jeg skulle skifte på jenten min, men dette visste jeg jo. Vi ble så sendt til en familie. Der var jeg med datteren min i seks uker, men så fikk jeg høre at jeg ikke kunne ta vare på henne, sa hun.

Hennes oppførsel i retten bar preg av fortvilelse over situasjonen hun er havnet i. Hun sa rett ut at hun følte seg alene i Norge, med svigermor og mann fengslet og datteren i barnevernets omsorg. Datteren snakker norsk etter at hun har vært plassert i fosterhjem, men er rumensk statsborger.

Egil Jordan er verge for toåringen, men ønsker ikke å uttale seg. Hans rolle er å tale hennes sak. Det er ikke gitt at toåringen har de samme interessene som sin 16 år gamle mor, i hvert fall sett med norske øyne. Selv forstår ikke moren dette.

— I Romania er det helt vanlig at vi får barn tidlig. Jeg har sett en 11 år gammel jente som var gravid. Hva er problemet, spurte hun i retten.

Vergen taus

Problemstillingen er delikat, ettersom påtalemyndighetene mener at 16-åringen har blitt presset til å stjele og tigge, til tross for at hun altså avviser dette. Nå kan det altså ende med det to år gamle barnet kan bli sendt tilbake til en høyst usikker fremtid.

BT har vært i kontakt med jentens verge. Ivar Abrahamsen ønsker ikke å kommentere saken.

— Jeg har taushetsplikt og forholder meg til det, sier han til BT.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra barnevernet i Bergen.