Sammen med to kamerater stopper mannen opp ved en svær og imponerende flott fjordcruiser. Mannen er i alderen 50 +. Han lener seg svakt bakover for å kunne få fullt overblikk over den store båten som kneiser som et toetasjes hus foran over ham. Mannen blir drømmende i blikket. Munnen hans formes i et anerkjennende, lett imponert smil. Det glinsende dråget av en motorbåt koster mer enn tre millioner — sikkert et lyshav utenfor den økonomiske rekkevidden for denne mannen. Likevel står han der og betrakter båten - lenge...

Kameratene stiller seg opp ved siden av. Tre godt voksne menn unner seg en dagdrøm.

Når jeg snakker til mannen, bedyrer han at han ikke har planer om å kjøpe det glinsende praktstykket. - Men jeg kunne godt tenkt meg båten, hvis jeg bare hadde ...

Menn i flertall

Kanskje syntes han det er flaut å bli avslørt som dagdrømmer, selv om vi befinner oss midt i et mylder av andre menn med de samme hemmelige drømmene -om hestekrefter, sjøsprøyt og glade dager på fjorden med venner og familie.

Tusenvis av menn, noen ytterst få kvinner og enda færre barn, rusler rundt i hallen. Selv om båtlivet i stigende grad er en familiegreie, er det mennene som utgjør majoriteten på båtmessen «Dra til sjøs» i Arenum i Solheimsviken.

Det er så mange besøkende at det til tider er trangt om plassen både om bord i flere av de utstilte båtene og i gåarealet inne i utstillingshallen. At båtlivet har sin store menighet blant landsdelens befolkning, viser tilstrømningen til båtmessen. Dialektene røper at det er kommet båtinteresserte fra alle kanter av vestlandskysten for å se årets nyheter.

Mange kjøper båt

«Dra til sjøs» feirer 10-årsjubileum i år. Erik Bøge, som leder det tekniske ved arrangementet, slår fast at det har vært en formidabel økning i publikumsinteressen i år.

— I fjor var 15.000 innom messen. I år tror jeg vi vil havne på 18.000. Tallet på utstillere er også det høyeste vi har hatt. 85 utstillere viser produktene sine i den store messehallen, i et stort telt utenfor hallen og ved flytebrygger ved kaien. Jeg har inntrykk av at salget av båter går meget godt, sier Bøge.

Andreas Kleppe fra Lunde Båt Vest forteller til Bergens Tidende at de er meget godt fornøyd med salget så langt.

— Bare i løpet av fredag solgte vi fem Bravaria-båter til en samlet salgssum på 6.5 millioner kroner. Det er mer enn vi gjorde i løpet av alle de fire dagene messen varte i fjor. Og enda kan det bli flere salg. Jeg har jobbet i bransjen i 35 år, og har ikke opplevd en mer positiv stemning og kjøpelyst blant båtfolket enn i år, sier Kleppe.

Fornuftige båtfolk

Bøge forteller at det er tydelig at det er mange penger blant folk som satser på båtlivet i stedet for hytte.

— Det er ikke lenger som i jappetiden, da svært mange kjøpte seg til fant ved å finansiere dyre båter gjennom 100 prosent belåning i bank. Nå skjer salgene oftest ved at kjøperne bare trenger topplån på fra 200.000 til 500.000 på båter til mer enn to millioner kroner. Båtfolk flest er flinke til å ta vare på og vedlikeholde båtene sine, som ikke synker i verdi med årene. Dermed kan de selge bruktbåt for en god pris og kjøpe seg ny og dyrere båt uten å låne seg til fant, sier Erik Bøge.