Os er en dronning. Os er den uoppnåelige blondinen du var håpløst forelsket i den gang i åttende klasse. Fjern, likevel nær, selvgod og vakker.

Det har alltid vært et eller annet med Os. Helt siden statskirkepersonell drev djevelen selv ut derfra på begynnelsen av 70— tallet en gang, har osingene skjøttet sitt på sin egen særegne måte. Fordi osingene har stolthet. Med god grunn. Få steder i Hordaland finner du steder med så flotte naturlige forutsetninger for å bli et attraktivt utfartssted. Ikke rart osingene elsker bygden sin.

Men kjærlighet kan også gjøre blind. Og så høyt har osingene elsket sin egen bygd at de noen ganger har gått rett i elven i ren kommunalplanlegger-rus. For i dag er Osøyro blitt et veikryss. En skummel rundkjøring har de fått, der vannguden Undine skal forsøke å holde styr på bilgalskapen. Og i tillegg ønsker flertallet i kommunestyret å legge den nye riksveien forbi Os over et av de sjeldneste våtmarksområdene på Vestlandet.

Sentrum slumrer og Mammon har opprettet filial på Flåten Senter noen kilometer nordover. Osingene har fått lov til å leie sitt eget rådhus etter flerfoldige års krangling og hestehandel.

Kanskje er det derfor Statens vegvesen ikke har satt opp ett eneste skilt med anvisninger mot Os på veien sørover fra Bergen. Leirvik står det. Stavanger. Men ikke Os.

Dette betyr noe, sier du kanskje. For osingene betyr det ikke annet enn at en eller annen planlegger er grønn av misunnelse. Dersom du ikke kan dokumentere at tippoldefaren din ryddet ny beitemark på Lyssand, Moberg eller Søre Neset, er du ikke ekte innfødt. Og da kan du bare holde kjeft. Så klapp igjen, og nyt heller det ufattelig nydelige Os. En diger, åpen nasjonalpark, med fritt utsyn over Bjørnafjorden, mot Tysnes, mot fjellene i Kvinnherad, mot Folgefonna. Nok av plass for alle på land, og et ypperlig sted å cruise til med den nye Askeladden-båten din, som for øvrig er laget på Os. Sjøfolk kan legge til den nye og flotte kaipromenaden ved Esso-stasjonen. Snart kommer oselver-verksted like over elveosen. (Hvor trodde du oselveren kom fra?)

Og så kan man rave videre ut til en av distriktets flotteste strender, Mobergsviken. Visstnok med kolibakterier av tvilsom karakter i vannet, men det er kanskje kjekkere på land likevel. Spesielt etter kafeenåpnet igjen, flott nyoppusset, med alle rettigheter. Rettighetene fikk de visstnok ved en ren kommunal tabbe. Det finnes altså rettferdighet i verden. Men bevares, det finnes tusenvis av andre små badeviker for de asosiale, uten rettigheter. Moldaneset, Ervikane, Kobbevågen. Bruk tid på Os. Før i tiden var osingene ganske stolt over å ha "Norges kuuuleste diskotek". Dansehuset Madammen ligger der fremdeles på elvebredden, med en kjekk liten bar dertil. Opp bakken og ned til høyre ligger flotte Solstrand Fjord Hotel, et av de finest beliggende herberger her vest. Og på haugen bakom ligger nye Bjørnefjorden Gjestetun, et oppsiktsvekkende gjennomført etablissement, med Norge i et nøtteskall rett utenfor vinduet. Fantastisk utsikt.

Og hvis du ikke gidder å sove innendørs, ta med deg sovepose og spaser opp på toppen av Borgafjell eller Møsnuken. Sett deg ned på varden og se deg rundt. Så skjønner du hva jeg mener.

Med hilsen

FRODE BJERKESTRAND

Denne saken er hentet fra BTs arkiv. Den ble første gang publisert i magasinet Tid og S ted 13.07.1995.