• Det er mer i tråd med Dr. Wieseners ånd. Ringen er på en måte sluttet, sier eieren.

Det som i dag er bydelspuben Dr. Wiesener i Sandviken, skal nå bli spa. Eier Arild Bjørnestad gleder seg til å se den historiske bygningen i ny drakt.

— Jeg tror det blir en veldig spennende fremtid for bygget. Det er akkurat som om ringen er sluttet, nå blir det mer fokus på helse og velvære, i tråd med Dr. Wieseners opprinnelige ønske, sier Bjørnestad.

Helsefremmende renslighet

Dr. Wieseners Folkebad ble i sin tid opprettet i folkehelsens ånd. Nyere forskning i andre halvdel av 1800-tallet viste at renslighet ikke bare var en dyd, men også helsefremmende. Men badet ble også reist til minne om overlegen ved Bergens kommunale sykehus, Joachim Wiesener.

— Huset er åttekantet og er etter sigende et byggesett fra Tyskland. På midten av 1800 tallet kom en folkebevegelse om ett bad i uken, det hadde ikke folk hatt muligheten til tidligere. Jeg har forstått det slik at tilsvarende bygg som dette ligger nedover Europa, helt til Hellas, sier Bjørnestad.

Siden 1992 er bygningen benyttet som pub. Interiøret er endret, men eksteriøret er stort sett identisk med 1889-utgaven av Dr. Wieseners Folkebad.

Dusjer, ikke bad

Puben har originaltegninger hengende på veggen, og opplyser at bygningen ble reist «... for at skaffe den mindre bemidlede Del af Byens Befolkning billige bad og for gjennom denne samfundsgavnlige Foranstaltning at reise afdøde Dr. Wiesener et Minde».

Bjørnestad understreker at det, tross navnet, aldri har vært et basseng i bygningen.

— Her var det dusjer, og hit gikk folk for å bli rene, sier han.

Du kan lese mer om historien bak folkebadet her.

Hva synes du om planene? Bruk kommentarfeltet!

SkAL BIL SPA: I dag er Dr. Wieseners en bydelspub i Sandviken.
HELGE SUNDE (ARKIV)
MYE ER LIKT: Interiøret er endret, men eksteriøret er stort sett identisk med 1889-utgaven av Dr. Wieseners Folkebad.
KNUT EGIL WANG (ARKIV)