JØRN-ARNE TOMASGARD

— Jeg har fått beskjed fra Aetat at det kommer til å bli veldig vanskelig å finne en ny jobb. Jeg vil heller gjøre noe nyttig for pengene, enn bare å motta trygden, sier kvinnen som har jobbet i ti år ved senteret på Eikelund-området.

Hun er førstefullmektig, med ansvar for lønn og reiseregninger. Det er to som jobber med dette, og den andre, som er funksjonsfrisk, får beholde jobben. Myren mener hun har lengre ansiennitet innenfor sitt arbeidsområdet, og at kollegaen heller ikke går foran henne på grunn av utdannelse.

— Selvsagt er jeg oppsagt fordi jeg er døvblind. De har ikke bruk for folk som ikke kan jobbe raskt og effektivt. Det er vanskeligere å kommunisere med meg enn med hørende. Men jeg har alltid klart å gjøre jobben min skikkelig og til rett tid, sier hun.

- Jeg er utstøtt

— Jeg føler dette er en utstøting fra arbeidslivet. Jeg er usaklig oppsagt fra min 50 prosent stilling, mener hun.

Myren ble født funksjonsfrisk, men døvblindheten begynte å melde seg i tenårene. Hun ser ikke oss når vi sitter en meter unna. Når vi skal snakke med henne, skjer det gjennom en FM-sender som gir kunstig hørsel. Men hun greier å jobbe på pc når hun har sterkt lys og spesialprogram.

Bakgrunnen for at Myren er oppsagt fra 31. juli, er at Vestlandet kompetansesenter må omorganisere på grunn av kraftige kutt i bevilgningene fra staten. 30 lærere og funksjonærer står for tur til å miste jobben, slik BT skrev i går. Randi Myrens sak er fra den forrige oppsigelsesrunden.

BT kastet ut av kolleger

Myren forteller at oppsigelsene har ført til at arbeidsmiljøet har råtnet.

— Jeg føler det er konflikter. Det er kjølig forhold mellom oss som jobber her. Og det er vanskelig for meg som er døvblind. Jeg sitter nå her, sier hun oppgitt.

At saken er betent, fikk vi erfare da vi i går var på besøk på Vestlandet kompetansesenter. Myren sendte oss ut for å ta noen kopier av brev hun har fått og sendt i forbindelse med oppsigelsen. Da noen kolleger skjønte at vi var fra Bergens Tidende, ble vi regelrett kastet ut med begrunnelsen at vi kunne komme over fortrolige dokument hvis vi gikk rundt uten tilsyn.

Fungerende senterleder Annelise Olsen ble tilkalt. Hun taklet den opphetete situasjonen profesjonelt, og understreket at Myren hadde rett til å snakke med media på sitt eget kontor.

Frykter isolasjon

Myren forteller at hun begynte i sin nåværende jobb i 1993. De første tre årene var hun i en arbeidstreningsjobb.

— Da jobben ble utlyst, fikk jeg den i konkurranse med 25 andre søkere. Jeg fikk jobben fordi jeg var kvalifisert, ikke fordi jeg var døvblind. Men nå er hele ledelsen skiftet ut, sier hun.

— Jeg har forståelse for at det blir færre arbeidsoppgaver som følge av samlokaliseringen med Eikelund kompetansesenter. Men jeg forstår ikke at jeg med min lange sammenhengende tjeneste sies opp, mens flere med betydelig kortere tjenestetid ved sentrene får fortsette, sier hun.

— Dette er et kompetansesenter for døve og døvblinde. Da må de kunne yte litt mer for oss som er rammet av denne funksjonshemningen. Nå er mange døve blitt sagt opp, sier Myren. Hun frykter isolasjon når de ikke lenger har noe å gå til, noe som holder dem oppe.

<b>HJEM TIL ISOLASJON: </b>Døvblinde Randi Myren (53) har fått sparken fra sin 50 prosent stilling som førstefullmektig ved Vestlandet kompetansesenter fra 31. juli. - Jeg er usaklig oppsagt fordi jeg ikke jobber like effektivt som en funksjonsfrisk, hevder hun.<p/>FRED IVAR KLEMETSEN (foto)