Bergens Tidende skrev lørdag at et flertall av de ansatte i Bergen Vaktvesen har vært i klammeri med politiet. I går fortalte avisen at en sentral person i selskapet er under etterforskning for vold, trusler og våpenbesittelse.

En av denne mannens nærmeste medarbeidere, vaktsjefen ved en av nattklubbene på Bergen Vaktvesens kundeliste, har i to måneder sittet i varetekt, siktet for å ha innført amfetamin til Norge i perioden høsten 2001 til september i år.

Den 34 år gamle mannen risikerer flere års ubetinget fengsel om han blir dømt.

Årets største beslag

Den 13. september i år landet en 29 år gammel litauer på Flesland.

Dagen etter, ved Puddefjordsbroen, møtte han to landsmenn. Den ene hadde i lengre tid arbeidet som kokk ved en restaurant i Bergen. Den andre var ny i byen. Han ankom tidligere på dagen i en beige, litauisk registrert Golf.

Sammen kjørte de tre mot Laksevåg og videre til Nipedalen. De stoppet på en parkeringsplass ved Tennebekksvannet.

Her skrudde de av lokket til Golfens bensintank, og fisket opp noe som i alle fall ikke er anbefalt drivstoff. Pakkene ble lagt i bagasjerommet.

Da aksjonerte politiet. De tre litauerne ble pågrepet og senere varetektsfengslet med brev— og besøkskontroll.

Pakkene viste seg ifølge politiet å inneholde totalt 2,8 kilo amfetamin og 22.000 tabletter av typen Rohypnol. Årets største beslag av amfetamin i Bergen var et faktum.

«Appelsiner»

Pågripelsen skjedde drøye to uker etter at politiet begynte å avlytte telefonen til 34-åringen i Bergen Vaktvesen. De hadde i lang tid hatt mistanke om at vaktsjefen innførte narkotika, og mente at såkalt kommunikasjonskontroll var den mest effektive måten å avsløre den illegale virksomheten.

Etter få dagers avlytting mente etterforskerne at deres hypoteser var bekreftet. Gjennombruddet kom under en samtale mellom vaktsjefen og den litauiske kokken.

— De snakket om frukt, men for oss var det åpenbart at det dreide seg om narkotikahandel, forteller en politikilde til Bergens Tidende.

Etterforskernes hørte blant annet kokken og dørvakten drøfte «appelsiner» og noe de kalte «147». Politiet tror dette kan ha vært kodeord for amfetamin og penger.

Det kunne virke som dørvakten var klar over at politiet var etter ham. Under en samtale med kokken uttalte han at de to ikke burde snakke for mye. Linjen var ikke sikker.

På tross av at vaktsjefen og kokken var forsiktige, fikk politiet klare indikasjoner på at en overlevering var nær forestående. I dagene før 14. september ble det drevet intensiv spaning på de to.

Lot båndet gå

Selv etter at amfetaminen var beslaglagt, pågrep ikke politiet dørvakten. I stedet lot de båndopptakeren gå.

Etterforskningsledelsen satset på at dørvakten skulle avsløre eventuelle samarbeidspartnere i Norge og utlandet. Først i begynnelsen av oktober ble 34-åringen arrestert.

I avhør nektet han først ethvert kjennskap til narkotikaen. Han vedgikk imidlertid at han kjente den litauiske kokken. De to hadde spist lunsj sammen noen ganger, og kokken, som betegnes som stamgjest ved den aktuelle nattklubben, hadde sluppet forbi køen de gangene vaktsjefen sto i døren.

34-åringen ble konfrontert med at han skal ha overført store pengebeløp til Litauen. Politiet spurte om dette var betaling for narkotika.

— Nei, svarte dørvakten.

Pengene tilhørte kokken. Dørvakten hadde bare hjulpet ham med enkelte transaksjoner. Blant annet skulle kokken overføre 5000 dollar i forbindelse med søsterens bryllup.

Bergen forhørsrett festet ikke lit til dørvaktens forklaring. Den 4. oktober ble han varetektsfengslet.

Ti mobilnummer

I løpet av varetektsperioden ble vaktsjefen avhørt flere ganger. Etter hvert som politiet la frem sine bevis, innrømmet han å ha hatt befatning med narkotikaen fra Litauen. Men han presiserte at det ikke var han som skulle ha alt stoffet som kom til Norge per bensintank.

Amfetaminen skulle deles mellom diverse langere på Vestlandet. Vaktsjefen skal ha røpet navn på enkelte impliserte, andre skal han bare ha omtalt ved klengenavn.

Tjenestemenn fra Hordaland politidistrikt forsøker nå å spore opp bakmennene i narkotikahandelen. Samtidig forsøker de å skaffe seg oversikt over dørvaktens mobilsamtaler forut for pågripelsen. Det er ingen liten oppgave.

34-åringen skal ha byttet telefonnummer ti ganger de siste månedene. Totalt skal etterforskerne forsøke å skaffe seg oversikt over cirka 16.000 telefonsamtaler.

Politiet utelukker ikke at flere personer vil bli pågrepet og siktet i saken. Nøyaktig hvor mange som er mistenkt vil de ikke ut med.

- Bare formidler

Vaktsjefens forsvarer, advokat Kim Gerdts, sier at hans klient er dratt inn i et spill han ikke forsto omfanget av.

— Han forstår at han kan ha gjort noe galt, og vil stå til ansvar for sine handlinger. Min klient erkjenner at han hadde en rolle som formidler av narkotika, men nekter befatning med selve innførselen til Norge, sier Kim Gerdts.

Eier av Bergen Vaktvesen, Simon Simonnæs, har følgende kommentar til etterforskningen av vaktsjefen:

— Jeg vet at han sitter i fengslig forvaring, men nøyaktig hvorfor eller hvor lenge eller hvilket utfall det vil få, vet jeg ikke. Det er en lukket sak, så jeg vet lite. Får bare vente og se hva det koker ut i.

— Du vet at det dreier seg om amfetamin?

— Nei, det visste jeg ikke. Hvis det er riktig, så er det innlysende at han ikke får godkjenning som ordensvakt av politiet. Det er utenkelig å ha et slikt menneske i arbeid. Vedkommende ble aldri ansatt i Bergen Vaktvesen, men han skulle ansettes her på en deltidsjobb. Prosessen var påbegynt da han plutselig ikke var ute i det fri lenger, sier Simonnæs.

TATT MED FULL TANK: Her ved Tennebekksvannet pågrep politiet tre litauere med hendene fulle av amfetamin. Politiet mener en dørvakt tilknyttet Bergen Vaktvesen kan ha hatt en sentral rolle i narkotikainnførselen.
Foto: HELGE SKODVIN