Nå starter flere av treningsstudioene med regelmessige dopingtester av medlemmene sine.

— Vi har hatt personer på Åsane treningssenter vi har sagt opp kontrakten med fordi vi mistenkte doping. Vi så at de var misbrukere gjennom atferdsmønstre og det at de fikk unaturlig stor kropp på kort tid. sier Sverre N. Valeur, eier av Åsane treningssenter.

Avbrutt kontrakter

Både Sats og Åsane treningssenter har avbrutt kontrakten med medlemmer på grunn av doping. Ved Elixia på Laksevåg valgte medlemmet å slutte etter mistanke om doping.

— Vi kom til en enighet at de ikke passet på vårt treningssenter i en dialog sammen med dem, sier Valeur ved Åsane treningssenter.

Han forteller at treningsstudioet har faste kjennetegn å gå etter, og at de følger med og er oppmerksomme hvis de opppfatter noen medlemmer som mistenkelige.

— En av grunnen til at vi engasjerer oss sterkt for dette er at vi har mange ungdommer som trener hos oss. Vi føler et visst ansvar overfor dem, sier eieren av Åsane treningssenter .

Dopingtilfeller på Sats

Sats også hatt mistanker om dopingmisbruk på sentrene sine.

— Doping er et samfunnsproblem. Det vil være naivt å tro at det ikke kan forekomme også hos oss, sier Anders Hall Grøterud, informasjonsdirektør i Sats.

Grøterud kjenner kun til et tilfelle i Bergen der medlemsskapet på Sats ble avsluttet etter at et medlem ble tatt i dopingmisbruk gjennom idrettslaget sitt.

— Muligheten til å foreta testing er et viktig ris bak speilet i antidopingarbeidet, men det beste vi kan gjøre er å forebygge. Derfor har vi inngått samarbeid med Antidoping Norge , sier informasjonsdirektøren.

Dopingmistanke på Laksevåg

Elixia trening & velvære på Laksevåg har hatt et tilfelle hvor de mistenkte doping.

— Jeg konfronterte personen med dette. Utfallet ble at medlemmet selv valgte å si opp medlemsskapet sitt, sier Jose Aguilar, leder for individuell trening ved Elixia Laksevåg.

Åsane treningssenter og Sats har fått konsesjon fra Datatilsynet for å dopingteste medlemmene sine. Dermed starter de i disse dager med regelmessige tester. Elixia har ikke søkt.

På grunn av personvernet kan ingen testes for doping uten at de har signert en kontrakt.

Aguilar mener det er synd at personvernet gjør det så vanskelig å dopingteste personer som ikke er med i Norges Idrettsforbund.

— Det beste hadde vært om treningssentrene selv kunne teste de medlemmene de synes var mistenkelige, sier han.

Nøytrale medlemmer

Tore Årtun (26) synes det er et positivt tiltak, men ser ikke helt behovet for dopingtester på Sats Bergen, hvor han trener.

— Hvis du doper deg her, blir det lagt merke til. Folk kikker hvis en person vokser mye på kort tid. De verste finner du ikke på Sats, sier Årtun.

Ole Paulsen (28) synes ikke at det er så viktig med tester når det ikke er trening på toppidrettsnivå.

— Folk virker rimelig ”små” her. Jeg tror du finner større kropper på andre treningssentre, sier Paulsen som trener på Sats Bergen.

Frivillig å signere

Det er ulovlig å kreve i medlemskontrakten at personen skal dopingtestes, derfor er dette et eget vedlegg som er frivillig å skrive under på.

— Det er unaturlig å ikke skrive under. Hvis folk nekter, er det første varsel på å følge med på denne personen, sier Valeur.

Ifølge loven kan kun toppidrettsutøvere testes, ikke ”vanlige” folk på treningssentre.

— Jeg kan personlig ikke skjønne at det ikke går an å teste en person på et treningssenter som for eksempel er mistenkelig. Vi vil gjerne bekjempe doping, men føler oss på en måte latterliggjort også, sier Sverre N. Valeur.

Store forskjeller

Hvis du utøver idrett under Norges Idrettforbund kan du bli straffet for doping. Misbruker du dop på treningssenteret mister du kun medlemsskapet ditt.

— Jeg er sikker på at vi kunne redusert dopingbruken hvis vi virkelig kunne testet personer når vi oppfattet mistanke, sier Sverre N. Valeur.

— Jeg tror det er folk på våre sentre som bruker doping. Hvis de rette blir testet, vil det nok bli en del positive tester, sier Valeur.

— Vi har egne folk som utfører testene, og vil komme både anmeldt og uanmeldt for å ta dopingtester på treningssentrene i Bergen, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge .

  • Riktig å dopingteste medlemmer på treningssentre? Diskutér her!
POSITIVT TILTAK: Tore Årtun (26) som trener på Sats Bergen, synes innføringen av dopingtester på treningssentre er et positivt tiltak.
Linn Marie S. Jenssen
ARKIVFOTO
BLIR OBSERVERT: Sats-medlemmet Tore Årtun tror det må være vanskelig å dope seg uten å bli lagt merke til på Sats.
Linn Marie S. Jenssen