«Helgepakker» eller «partypakker», kaller elevene det. I dropsesker selges en «pakke» med narkotiske piller. Ferdig fordelt med stimulerende narkotiske midler som ecstasy for fredagen og lørdagen, og beroligende piller som Valium eller Rohypnol for å roe seg ned igjen søndag.

Dropseskene med piller selges både på skolene og utenfor skolegården. Dette gjelder særlig på yrkesskolene.

«Skolepris» på dop

— Prisene er faste. Det er liksom en «skolepris». Det er billigere å kjøpe stoff på skolen enn i byen. Dessuten er det mye større sjanse for å bli tatt av politiet hvis vi reiser inn til byen, sier elever som Bergens Tidende og TVHordaland har snakket med.

Elevene forteller om medelever som er ruset på skolen, hasjrøyking på skolens område og salg av stoff i klasserommene.

— På skolen kan man få kjøpt hasj, ecstasy, amfetamin, «magic mushrooms», Valium og Rohypnol, sier elever ved Bergen yrkesskole. På Bergen yrkesskole og Krohnsminde videregående skole som ligger vegg i vegg, er det daglig samlet rundt 1100 ungdommer fra klokken 08 om morgenen til ettermiddagen. Det er et attraktivt marked for dopselgerne.

Nylig ba ledelsen ved Krohnsminde skole politiet om hyppigere patruljering rundt skolebygget.

— Det er veldig mange elever på et begrenset område. Vi tror det er viktig at politiet er til stede, sier Janecke Bergh, elevinspektør ved Krohnsminde.

Elevene forteller om medelever som ser på veggene og smiler for seg selv.

— Det er lett å se når folk er ruset. Når stipendpengene kommer, er det flere enn vanlig som er ruset, sier en gutt.

Selgerne skal være unge personer som er litt eldre enn elevene, og som skaffer seg innpass gjennom elever de er venner med.

Kjent for politiet

— Vi kjenner til disse «helgepakkene», og har gjort noen beslag av dem, sier førstebetjent Reidar Borlaug ved narkotikaavsnittet ved Bergen politidistrikt.

— Beslagene er imidlertid få i forhold til hvor ofte vi hører om dette når vi snakker med ungdom. Det virker som om bruken av pakkene er konsentrert i og rundt skolene, og de selges vanligvis i dropsesker eller annen egnet emballasje, sier Borlaug.

Flest gutter

Elever ved Bergen yrkesskole anslår at det i gjennomsnitt er tre ý fire elever i hver klasse som bruker stoff, og at det er flere gutter enn jenter som eksperimenterer med narko.

— Det er langt flere gutter enn jenter som havner innenfor vårt avsnitt. Samtidig er det mange jenter som ikke ligger langt etter når det gjelder å prøve ut stoff, sier Borlaug. Borlaug advarer ungdom på det sterkeste mot å bruke pillene i «helgepakkene».

— Det er farlig, særlig fordi ecstasypillene får et stadig sterkere ispett av heroin. Det er umulig å vite blandingsforholdet i en ecstasytablett, og man vet derfor ikke hvor mye heroin og LSD man får i seg, sier Borlaug.