— Du skal få deg noen fine stunder her. Jarle Gjerstad forteller entusiastisk sin nye kollega om arbeidet på grindanaustet. Det er første dagen på Kystkultursenteret for 25-åringen. Jarle har vært her om fredagene siden oktober. Begge er dømt til samfunnsstraff. En del av straffen er å jobbe med tømring av et digert naust som skal verne kopien av den legendariske vengebåten «Enigheden». Guttene koser seg på det nesten ferdige steintaket.

— Kapper du av bordet en meter. Du tar vel det på øgemål? Så måler du åtte og en halv centimeter fra underkanten av sperret og fester vindskeia... Torbjørn Skjold instruerer fra mønet. Fagordene hagler. Men nykommeren kan dem. Han har ikke så lenge igjen til han skal ta fagbrev som tømrer.

Stoppe kriminell karriere

Jarle er en av 49 domfelte som er i gang med samfunnsstraff i Bergen. Det er allerede en del som har sonet ferdig siden ordningen ble innført i mars i fjor. Den nye straffeformen er ment å være bedre egnet til å hindre gjentakelser av kriminelle handlinger enn den gamle samfunnstjenesten. Ved siden av samfunnsnyttig arbeid får den domfelte et tilbud om å følge et bevisstgjøringsprogram og andre tiltak som Friomsorgskontoret legger opp. - Vi får større fokus på muligheten for å endre folk. Hele opplegget inviterer til å gå i dialog med de dømte. Muligheten til å stoppe en kriminell karriere er mye bedre. En stor forbedring i forhold til det gamle systemet, sier Torbjørn Skjold fra Hordaland Friomsorgskontor. Han bruker en dag i uken til å lede praktisk arbeid på Kystkultursenteret. Historisk ballast

— Det er kult med denne båten. Det er digg å få være med på å bygge naust til båten vestlendingene brukte da de var med på å lage Grunnloven. Jeg forteller alle hva jeg driver med her, sier Jarle og legger ut om kaksen som fikk bygget originalen. Han hadde ti tjenere som rorskarer.

— Det slår godt an at jeg gir litt historisk perspektiv på det vi driver med i Sandviken. Det er med på å gjøre samfunnsstraffen meningsfylt. Jeg har klart inntrykk av at alle som har vært med her trives godt med å arbeide i historiske omgivelser, sier Torbjørn. De to humrer litt over den nokså trange starten Jarle hadde her ute i sjøkanten.

— Da jeg begynte i oktober ville jeg ingenting. I hvert fall ikke sammen med andre. Jeg ble gående og koste gulv og pusle for meg selv. Men etter hvert ble jeg lokket med på arbeidet utendørs. Og nå kan jeg trygt si at det har vært en flott tid. Det er nesten litt synd at vi mister kontakten når jeg er ferdig i mars. - Vi konsentrerer oss om jobben her ute. Så kan vi prate om livet over et stykke arbeid. Kontakten blir god på den måten. Jarle er et godt eksempel på hvordan en person kan vokse gjennom dette opplegget, sier Torbjørn.

«Mitt valg»

Jarle fikk 148 timer samfunnsstraff for forbrytelser han gjorde i rus. En del av straffen er kurset «Mitt valg» om rusmisbruk. Det har gitt ham nye måter å tenke på.

— Nå i dag er jeg ikke i stand til å forstå hvordan jeg kunne finne på å gjøre det jeg ble dømt for. Og jeg kan skjønne at folk sier at sånne som han der kan dere bare bure inn. Men det ligger ofte mye bak det som har skjedd. Og misbruker vi den sjansen vi får her, bærer det rett i fengsel. Dit har jeg ikke tenkt meg.

Jarle har fått en rekke ting på plass. Nå er han ved Kalfarkollektivet. Etter 2-3 måneder der, skal han begynne i lære som tømrer. Han skal spille fotball for Flaktveit når sesongen kommer. Han trener hver dag; vekter, fotball og svømming i Sentralbadet. - Fordi det er så mange fine jenter å se på der, forklarer Torbjørn med et glis.

Helt unikt

— Det har betydd vanvittig mye for meg å være her. Helt unikt med dette her i stedet for fengsel. Det er så godt å være nøktern, sove godt og trene seg opp til arbeidslivet. Livet mitt er snudd fullstendig på hodet i løpet av ett år. Friomsorgen har hjulpet meg utrolig mye. De har samlet masse gode krefter rundt meg og ordnet opp. Dette er et kjempetiltak, skryter Jarle. Og så haster han videre. Først en tur innom trygdekontoret. Så er det opp til kollektivet. Om ettermiddagen er det full fart i klatreveggen. Senere på kvelden settes kursen mot Hemsedal. Han skal stå på snøbrett for andre gang i sitt liv. Et liv med en ny start -

NYTT LIV: Jarle Gjerstad tilpasser takstein med vinkelsliperen, under veiledning av Torbjørn Skjold. Snart er taket på grindanaustet ferdig.
FOTO: HELGE SUNDE