En 19 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til 60 betinget fengsel og 10.000 kroner i bot etter å ha gått amok med fyrverkeri på nyttårsaften i fjor.

Han siktet på og traff en nabo som prøvde å stoppe ham. Våpenet var to pakker med multipower-bakkebatteri med totalt 50 skudd.

Unngikk øyekontakt

«Bare flaks og tilfeldigheter gjorde at ingen ble alvorlig skadet», skriver dommeren.

«Etter rettens vurdering foreligger det ikke rimelig tvil… Tiltalte har åpenbart handlet forsettlig fordi det var en villet handling», heter det også.

— Han hadde håpet at han skulle si unnskyld, men han unngikk øyekontakt i retten, sier en av de to fornærmede til BT.

Han hadde håpet at han skulle si unnskyld, men han unngikk øyekontakt i retten

Ingen av dem ønsker ikke å stå frem med navn og bilde.

— Vi er ferdige med saken, men jeg må si at jeg ble overrasket da jeg skjønte at politiet hadde faktisk gjort noe med anmeldelsen, sier mannen.

De to, far og sønn, ble beskutt av en festdeltaker som holdt et bakkebatteri og skjøt vilt rundt seg. Han traff både hus og biler.

Vill fest

Også selve festen var uten av kontroll. Retten beskriver det som «åpent hus» med «altfor mange berusede festdeltakere».

Da naboene snakket til 19-åringen med fyrverkeriet, rettet han oppmerksomheten mot dem. Far og sønn måtte søke dekning bak et vedskjul, og sønnen ble truffet i arm og bein av et skudd da han prøvde å rømme inn i huset.

Etterpå kastet gjerningsmannen bevismaterialet ned i hagen til fornærmede.

Det oppsto noe tvil om rett person var tiltalt. Han forklarte selv at han var full og ikke husket noe. De fornærmede var «tilnærmet sikker» i sin sak, og en festdeltaker bekreftet at politiet hadde funnet riktig mann.

— Jeg håper at han har fått seg en vekker. Han er en ung mann med hele livet foran seg, sier fornærmede.

Han sier at de har klaget på husbråk en rekke ganger, uten at noe skjedde. Nå er det imidlertid nye og roligere leietakere på adressen.

— Politiet har også vært der flere ganger, men de kom ikke denne dagen, sier mannen.

FARLIG FYRVERKERI: Prosjektilene gikk i alle retninger, ifølge dommen, og til slutt siktet tiltalte seg inn på naboene. Da det var tomt, kastet han boksen over gjerdet.
OLE VALAKER