Nå er mannen dømt til syv måneders fengsel for opptrinnet utenfor Bergen tinghus 17. april i år, samt en rekke andre forhold, skriver NRK.no.

Dagen før startet terrorrettsaken etter angrepet mot Norge 22. juli i fjor.

— Det var en mann som lå på alle fire og «skjøt» på dem som gikk forbi. Han ropte «pang, pang» og hadde med seg en høvel, men dette skjedde ikke inne i rettssalen, men i gangen i en annen etasje, sier Espen Husby, sikkerhetssjef ved Domstolene i Bergen, etter opptrinnet.

Angrep to personer

Retten legger til grunn at tiltalte sin oppførsel var skremmende og plagsom for de som var utsett for dette, skriver tingrettsdommar Eva Macody Lund i dommen.

Det var flere pårørende som opplevde situasjonen. De meldte raskt ifra til sikkerhetssjefen. Deretter ble mannen hentet av politiet.

Mannen skal også ha angrepet en renholder inne i Bergen tinghus, samt en kantineansatt i nabobygget.

— Det er viktig at det kommer frem at dette opptrinnet ikke skjedde i rettssalen. Det er ingen som slipper inn i rettssalen uten akkreditering, sier Husby, som selv var i rettssalen denne dagen.

Flere episoder

Sogningen er knyttet til flere episoder som kan knyttes til tinghuset. Han er domfelt ni ganger før for trusler, legemsbeskadigelse, narkotika og vinningskriminalitet. Sist dom fikk han i 2005. han er også bøtelagt 17 ganger, sist i 2010, skriver NRK.no.

Av 18 tiltalepunkt er fem av dem knyttet direkte til domstolsbygningen, der sogningen er blitt observert flere ganger, både barbent og iført morgenkåpe. Han skal ha oppført seg upassende og stjålet mat fra kantinen.

Forsvararen til mannen, Ole Petter Grythe Hoff, sier at dommen mest sannsynlig ikke vil bli anket.

Sogningen kan trekke 131 dagers vareteksfengsling fra fengselstraffen på syv måneder.