På 16-årsdagen sin i mars gikk gutten uten foranledning løs på fem medelever på Gimle skole, og kuttet dem i nakken med et barberblad.

I en uvanlig dom har byretten dømt gutten til å holde seg borte fra Gimle skole og utearealene rundt skolen i ett år, og gutten har samtykket i dette. 16-åringen ble dømt til syv måneders fengsel, som ble gjort betinget mot at gutten oppholder seg på en barnevernsinstitusjon, at han gjennomfører behandling og at han holder seg unna rusmidler.

Tilfeldige medelever

16-åringen, som i vår var elev på Gimle skole, forklarte i retten at han bestemte seg for å rispe borti noen av medelevene, og at han gikk bort til en tilfeldig klynge elever og rispet fire av dem i nakken.

Gutten forklarte i byretten at han brukte litt tid på å observere hver enkelt elev etter at han hadde rispet dem. Han så at hver av dem tok seg til bakhodet, at de virket redde og at det så ut til å gjøre vondt. Da 16-åringen oppdaget at en lærer var blitt oppmerksom på hva som skjedde, gikk han inn i klasserommet. Der rispet han nok en medelev i nakken.

Gutten forklarte i retten at han ikke hadde noe uoppgjort med noen av dem han rispet, og at det var tilfeldig hvem som ble angrepet. Han hadde ingen forklaring på hvorfor han gikk løs på medelevene sine, men forklarte at han hadde ruset seg mye på hasj og tabletter i dagene før.

Slapp varetekt

16-åringen ble pågrepet av politiet, og slapp varetektsfengsling mot at han tok opphold på en barnevernsinstitusjon. Han skrev seg ut etter tre uker. Kort tid etter at han kom ut fra institusjonen, møtte 16-åringen tilfeldig en av guttene han hadde rispet. De møttes utenfor skolegården på Gimle skole.

16-åringen forklarte at han ble sint fordi gutten hadde anmeldt ham for rispingen, og slo til gutten i ansiktet. En av 16-åringens kamerater sparket til gutten. Da gutten løp vekk, ropte 16-åringen at han «skulle knekke nesen hans». Retten karakteriserer hendelsen som en ren hevnaksjon det ikke var grunnlag for.

16-åringen ble også funnet skyldig i å ha truet med å skyte en mann som forsøkte å bortvise ham fra Haukelandshallen, for innbrudd, tyveri og kjøp av hasj og piller.

Retten mener det er straffskjerpende at 16-åringen gikk til uprovosert angrep på fem elever som er yngre enn ham, og handlingene blir enda mer alvorlige fordi han angrep dem bakfra slik at de ikke hadde mulighet til å forsvare seg.

Gutten har siden mai vært tvangsplassert på en barnevernsinstitusjon, og retten mener det er uheldig om han må avbryte behandlingen der for å sone i fengsel. Gutten har samtykket i å levere urinprøver for å vise at han holder seg borte fra rusmidler.