Gunnar Breivik, den 200 år gamle furuens eier og beskytter, tar det uærbødige spørsmålet pent. Han lar fotografene fotografere, men noe intervju orker han ikke. Han fikk sagt det han ville si i BT i går.

Trist eier

Krangelen om det 10-12 meter høye treet startet midt på 90-tallet. I 2001 stevnet naboen Breivik og hans kone for å få det bort. De mente det holdt solen borte fra terrassen i flere timer.

Breivik avviste påstanden, og mener at naboen ikke ville få mer sol selv om treet skjæres ned.

Nå har lagmannsretten gitt naboene medhold. Treet måtte bort.

At det smerter eieren, skjønner en godt hvis en tar en rusletur i den flotte naturhagen. Her har de sydbøk, papirlønn, svartor, vrihassel, cryptomeria japonika, photinia og 300 rododendron — for å nevne noen.

- Det hender jeg nekter

— Synd og skam å felle et så flott og majestetisk tre, sier trepleier Kai Ove Hatlestad.

Han har fått oppdraget å omdanne furuen til ved.

— Det hender jeg nekter å ta ned slike flotte trær, sier han.

Hatlestad går bort til treet, hekter seg fast i tauet, setter piggene under støvlene i stammen og klatrer oppover. Motorsagen dingler i beltet, hestehalen danser bak hjelmen, og rullingsen sitter i munnviken.

Vel oppe starter han motorsagen og plasserer den på undersiden av en tjukk grein. Bladet eter seg hissig inn. Han gjentar operasjonen fra oversiden. Sagmugg faller som snøfugg mot bakken.

I løpet av sekunder dingler grenen i friluft. Gunnar Breivik og sønnen Thomas firer den sakte ned.

Rettssakene om furuen kostet Gunnar Breivik 126.000 kroner.

Snart er furuen omdannet til rundt 80 sekker ved. 80 sekker dyr ved. Kr. 1575 per sekk.

TRASIG: Thomas Breivik er håndlanger for Kai Ove Hatlestad i treet. - Veldig trasig. Dette er jo klatretreet mitt. Vi hadde slengdisse i det også. Treet kom lenge før oss, og burde fått stå, sier han.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN