Fem menn og en kvinne er idømt til sammen 42 års fengsel i Bergens største narkosak, skriver Bergensavisen.

Alle de fem involverte i saken er nigerianske statsborgere. Totalt ble de tiltalt for innførsel av mer enn ni kilo heroin, salg av åtte kilo heroin og heleri av fem millioner krone. Politiet mener de har tjent pengene på narkosalg.

— Dette er mennekser som ikke selv har rusproblemer. De harlagt opp til økonomisk virksomhet utelukkende for å tjene penger på andreselendighet, sier påtaleansvarlig politiadvokat RudolfChristoffersen til bt.no.

3, 4 millioner i fortjeneste

Det nigerianske nettverk ble oppdaget etter at en kurer ble stanset i en tollkontroll på Flesland flyplass 10. september 2009. Han hadde svelget 83 kuler med totalt nær ett kilo heroin.

Politiet klarte etter hvert å spore opp hele mottakerapparatet i Norge ut fra mannens mobiltelefon.

I en leilighet i Oslo beslagla etterforskerne nær 1,3 kilo heroin i fire plastposer som lå strødd på badet.

Kureren ble tidligere i år dømt til tre års fengsel, mens de øvrige fem i alderen 30 til 47 år torsdag ble dømt til fengselsstraffer fra fem til opptil 14 års fengsel. Ifølge BA er hovedmannen funnet skyldig i befatning med åtte kilo heroin.

Bergen tingrett har inndratt over 3,4 millioner kroner som ligaen skal ha hatt som fortjeneste på omsetningen, skriver BA.

Graverende utnyttelse

I skjerpende retning legger dommerne vekt på at den illegale virksomheten har pågått over flere år med internasjonale forgreninger og med flere leverandører.

Videre anses særlig alvorlig bruk av kurerer som «spiser» stoffet noe som innebærer betydelig helsefare og anses som graverende utnyttelse, heter det i dommen.

— Det er et stort og viktig nettverk vi nå har knust, mendet kommer stadig flere og dette er desverre bare toppen av isfjellet,konstaterer Christoffersen.

— Vi er sterk misfornøyd med at vi ikke fikk gjennomslag forparagraf 60 A. Vi er likevel veldig fornøyd med straffenivået, sier han.

Også statsadvokat Benedicte Hordnes er fornøyd med straffeutmålingen.

— Når det gjelder 60 A (mafiaparagrafen) så er den ikke tilpasset dagens nettverk hvor organisasjonsform og struktuer ikke er helt tydelige. Jeg registrerer at det er forslag om lovendringer på gang, sier Hordnes til BA.