EIR STEGANE

— Jeg vet ikke om dette er rekord i Norge, men det er den raskeste saksbehandlingen jeg har stått for, og jeg har ikke hørt om noe raskere, sier aktor i saken Trond Høvik.

Kvinnen som eide vesken hadde forlatt den ubevoktet et lite øyeblikk. Da hun kom tilbake og så at den var borte, meldte hun fra til personalet i luken øyeblikkelig. De ringte politiet og sa at de mistenkte at tyven fremdeles kunne befinne seg i lokalene. Politiet la seg på to hjul den korte veien, og fant raskt den velkjente 21-åringen med vesken.

— Det ble dessverre en kortvarig nyttårsferie på mannen, men det er han herre over selv, sier Høvik.

Gjerningsmannen er rusmisbruker, står på politiets gjengangerliste og er tidligere domfelt sju ganger. Han slapp ut fra forrige soning 2. januar, og klarte seg altså bare i fire dager før han ble kjørt tilbake til den velkjente bygningen i Åsane.

— Han hadde helt andre planer for det nye året. Nå hadde han tenkt å skaffe seg jobb, og holde seg unna fengselet. Derfor er han litt fortvilet over at han gikk på en smell så rakst igjen, sier mannens forsvarer Jan Christian Alvheim.

Krever tilståelse

Mens 21-åringen fortviler, er politiet svært fornøyd med å ha behandlet forholdet så raskt.

— Når vi klarer å gjøre det på denne måten, sparer vi rettsvesenet for veldig mye bry. Fengsling og dom kommer på samme tidspunkt, i stedet for at fengslingsmøtet må følges opp av en rettssak, sier politiadvokat Høvik.

En del forutsetninger må imidlertid være på plass for å få til en så rask dom i en kriminalsak.

— Anmeldelse og siktelse må være skrevet, og saken må meldes inn for forhørsretten. I tillegg må siktede være villig til å tilstå ugjerningen, sier Høvik.

Det kreves nemlig en tilståelse for å få dom på direkten i forhørsretten. Dersom den siktede ikke er villig til å tilstå, må saken til såkalte hovedforhandlinger i tingretten. Da skal siktedet varsles minst tre dager før saken skal opp. På grunn av stort arbeidspress i tingretten tar det ofte en del tid før en sak blir berammet.

— Normalt sett får vi ikke tilståelser i saker der vi ikke har helt klare bevis, sier Høvik.

Gjengangere dømmes hardt

I dette tilfellet ble mannen tatt med tyvegodset på seg, og da har det selvfølgelig ikke så mye for seg å nekte for tyveriet.

— Min klient fant ut at det smarteste var å bare tilstå. På den måten får han saken fortest mulig ut av verden også, sier Alvheim.

75 dagers fengsel for tyveri av en veske er en streng dom. En tidligere ustraffet person ville antakelig bare ha fått en bot for en slik ugjerning, men med sju tidligere dommer på rullebladet og navnet notert på politiets gjengangerliste blir reaksjonene knallharde.

— Lovgiverne har slått fast at slikt ikke aksepteres av samfunnet, og stopper ikke personen selv, så stopper vi ham. Og det beste er at vi slår raskest mulig ned på slike handlinger, sier Høvik.

BT har tidligere omtalt saker der dom er blitt avsagt bare 12 og 13 timer etter pågripelse, men aldri noen der dommen er klar etter bare vel seks timer.