Børrestad bestilte en rekke varer som han aldri betalte for. Han svindlet til seg totalt 2,9 millioner kroner fra forskjellige bedrifter og fylkesskattekontoret.

Svindlet til seg laks

«Intet er senere betalt. Intet av varene er kommet til rette. Pengene er borte. (...) Bedrageriene finnes planmessig, systematisk og profesjonelt gjennomført», heter det i dommen i Bergen tingrett.

Børrestad erkjente under rettssaken flesteparten av bedrageriene, men nektet straffskyld på det alvorligste tiltalepunktet: Grovt bedrageri av laks til en verdi av 1,4 millioner kroner.

Børrestad kjøpte laks av konkursboet til oppdrettsselskapet Arctic Seafarm AS, som han solgte videre til kunder i Russland.

34-åringen la inn betalingsoppdrag i nettbanken, tok utskrift av dem, og faxet dem til selskapets regnskapsfirma for å få utlevert varene. Deretter slettet han betalingsoppdragene, ifølge dommen.

Børrestad kunne i retten ikke forklare hvorfor pengene ikke var blitt overført.

Formål: Bedrageri

34-åringen opprettet også et eget selskap, Skaninter AS, utelukkende med den hensikt å begå bedragerier. Han fikk utlevert byggevarer, parkett, varmepumper, elektroverktøy og vedovner fra ulike bedrifter, men betalte ikke fem øre. Ifølge sin egen forklaring solgte han varene videre for en høyere pris enn det han skulle betalt.

Børrestad ble også funnet skyldig i å lurt til seg 39.000 kroner i urettmessige dagpenger fra NAV, og for å ha oppgitt falsk navn til en politimann under en trafikkontroll.

Han var også tiltalt for råkjøring uten førerkort, men dette forholdet var foreldet.

Børrestad er dømt to ganger tidligere for bedrageri, i 2000 og 2003.

Denne gangen ble han dømt til to og et halvt års fengsel, og ble også for alltid fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.

Børrestad sier han vil anke både over skyldsspørsmålet og straffeutmålingen.

– Hovedårsaken er at jeg ble dømt på punktet som gjaldt laksen, men det er også en del andre ting jeg er uenig i, sier han.

Han aksepterer heller ikke at han er fradømt retten til å drive næringsvirksomhet.

– Dommen henviser til en tidligere bedrageridom, men selv aktor mener den er uriktig. Jeg gjorde opp for meg før rettssaken startet.

– Ønsker du å fortsette som næringsdrivende?

– Ja, jeg har konkrete planer, sier Børrestad. Senere ber han i en e-post om at han siteres slik: «Det har jeg ikke tatt opp til nærmere vurdering på nåværende tidspunkt».

Thomas Børrestad var daglig leder og styreformann i Skaninter AS. Selskapet drev utelukkende med svindel.
Amundsen, Paul S.