Denne absurde situasjonen i Gulating lagmannsrett oppsto på grunn av den prekære plassmangelen domstolen lider under. Det er blitt så trangt i Tinghuset at både lagmann Hanne Sophie Greve og hennes kolleger stadig må søke nødløsninger og lete etter ledige lokaler på byen for å avvikle til dels kompliserte saker.

Endel rettssaker i Gulating blir dermed lagt til Rick's selskapslokaler (Rick's Stuene) i Veiten. Selv om lokalene både er pene og utleieren alltid er imøtekommende, ifølge Hanne Sophie Greve, er det noe som skurrer. Det var for det første her Gestapo holdt til under krigen. Og det store selskapslokalet hvor rettssaker foregår, var den gang kontor for rikskommissær Josef Terbovens representant i Bergen.

— Eldre bergensere forbinder denne bygningen med stor urett, og det er ikke uten grunn at mange kvir seg for å sette sine bein her, sier hun.

Sangen ljomet

Greve forteller om en episode som hun kaller «direkte hjerteskjærende».

— Jeg hadde en trist opplevelse nå før jul da jeg administrerte en sak der to utlendinger var anklaget for en meget grov voldtekt. Lokalet var pyntet med juledekorasjoner, fordi det ble brukt til selskapeligheter om kvelden. Men i et tilstøtende rom var det samtidig med rettssaken et pensjonistmøte med sang og lukten av deilig julemat. Midt under forklaringen fra en av de tiltalte ljomet plutselig «Deilig er jorden» med full styrke fra pensjonistene! Det var en hjerteskjærende kontrast som nesten ikke er mulig å beskrive. Resten av livet vil jeg helt sikkert tenke på denne rettssaken hver gang jeg hører «Deilig er jorden», sier hun.

Uegnet og uverdig

I dag er Gulating lagmannsrett spredt over fire etasjer i Tinghuset i tillegg til et tilstøtende lokale. Dette er upraktisk i seg selv. Men er det god økonomi når man i tillegg må betale leie for å avvikle rettssaker rundt omkring i byen, fremfor å samle aktivitetene i ett bygg? undres Greve.

— Ære være dem som leier ut slike selskapslokaler til oss. De gjør sitt beste. Men de egner seg ikke til vårt formål. Det blir noe uverdig over rettssaken.

På hordalandsbenken i Stortinget sitter Hilde Magnusson Lydvo (A). Hun synes det er trist at det ennå ikke er gitt klarsignal til nybygg.

— Jeg står på, men klarer ikke å styre dette alene, sukker Magnusson Lydvo som også er advokat på Voss. Samtidig konstaterer hun at «brukere av Gulating har det ikke med å gå i fakkeltog, slik for eksempel sykepleiere gjør.» Domstolsbygget er så absolutt havnet i skyggen av de to utdanningsbyggene i Bergen, mener hun.

Magnusson Lydvo har arbeidet mye med dette prosjektet, og hevder at den politiske ledelsen i Justisdepartementet er enig med henne i at det haster å komme i gang med bygget. Senest fredag hadde hun møte med statssekretæren, hvor dette ble drøftet.

— Nå må vi sette alle kluter til og håpe at det blir penger på 2009-budsjettet, sier Magnussen Lydvo.

PENT, MEN UEGNET: Lagmann Hanne Sophie Greve skryter av utleier som gjør alt for at selskapslokalet skal være i best mulig stand til rettssakene. Likevel er det uegnet til et slikt formål, mener hun.
Larsen, Bjørn Erik