En 26-åring er dømt til fengsel i fire måneder for vold og trusler mot en jevnaldrende mann.

Bakgrunnen for volden skal ha vært at den fornærmede hadde vitnet i en straffesak mot tiltaltes bror. Voldsepisoden fant sted på et nachspiel i august i fjor.

Uprovosert

Retten har lagt til grunn at den dømte 26-åringen gikk løs på offeret uten foranledning, og slo ham hardt i ansiktet. Rettsmedisineren som undersøkte skadene mistenker også at det ble brukt en slåsshanske eller lignende.

Den dømte skal deretter ha sagt «Dette har jeg ventet på i fire år. Ingen tyster her på Laksevåg!», og sparket offeret flere ganger mens han lå på gulvet. Han brukte også en tang på fornærmedes tommelfinger.

Samtidig kom det flere trusler, som «Du skal få leve, men du skal ikke kunne gå ut herfra», «Jeg skal voldta deg med en flaske» og «Jeg skal drepe hele familien din».

Voldsofferet forklarte i retten at han fryktet volden aldri skulle stoppe, og at den tiltalte skulle ødelegge ham totalt. Til slutt tok imidlertid den dømte 26-åringen ham i håret, dro ham ut i gangen og ba ham komme seg ut av leiligheten.

Etter rettens oppfatning har volden skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter, fordi volden var uprovosert og hadde karakter av mishandling.

Tvil om motiv

Retten er imidlertid ikke overbevist om at volden var hevn for at offeret hadde vitnet i straffesaken mot hans bror.

Motivet kan også helt eller delvis ha vært irritasjon over et anonymt brev til barnevernet om den dømtes bror og hans samboer.

Derfor ble 26-åringen ikke dømt etter straffelovens paragraf 132a, som omhandler vold og trusler mot et vitne i en rettssak.

— Ble lurt til å drikke GHB

Den dømte hadde en helt annen versjon av historien. Han hevdet at han hadde slått fornærmede i ansiktet med flat hånd fordi han ble lurt til å drikke GHB. Deretter hadde han sovet i to timer før han førte den fornærmede ut av leiligheten, ga ham et spark i baken og ba ham forsvinne.

Denne forklaringen ble ikke trodd i retten, og 26-åringen ble dømt til 120 dagers ubetinget fengsel. 62 dager i varetekt blir trukket fra straffen.

Dette er mannens fjerde voldsdom, og fordi denne voldsepisoden fant sted i prøvetiden for en tidligere dom, ble 30 dagers betinget fengsel fra den forrige dommen innlemmet i straffen.