25. juli i fjor døde en belgisk turist (52) etter å ha blitt påkjørt av en lastebil på Dokkeskjærkaien.

Sjåføren av lastebilen sto i forrige uke tiltalt for ikke å ha sjekket godt nok om det var fotgjengere bak lastebilen, da han rygget ut langs kaikanten med en bosscontainer fra cruiseskipet «Voyager».

Nå er han i Bergen tingrett dømt til 75 dagers fengsel for uaktsomt å ha forårsaket dødsulykken. Straffen er mildere enn aktors påstand om fengsel i 120 dager.

— Rygget med stor hastighet

Aktor i saken, statsadvokat Trond Høvik, mener sjåføren handlet klart uaktsomt.

— Han førte et stort og tungt kjøretøy, med betydelig fare for skade og død under rygging. Det er klart at tiltalte burde forutsett muligheten for en dødsulykke, når han ikke hadde forvisset seg om klar bane, sa Høvik i sin prosedyre i forrige uke.

Retten deler statsadvokatens syn.

«Han var klar over at det var andre personer på kaiområdet, og likevel rygget han med stor hastighet bakover uten å forvisse seg om at det ikke var noen der.», heter det i dommen.

Vil anke dommen

Sjåførens forsvarer, advokat Harald Kvarme, har såvidt snakket med sin klient etter domsavsigelsen mandag ettermiddag.

— Han har formelt tatt betenkningstid, men har samtidig gitt uttrykk for at han ønsker å anke. Han mener selv at han ikke handlet uaktsomt. I tillegg mener han at straffen er for streng, sier Kvarme.

Sjåføren reagerer også på at han må være uten førerkort de neste tre årene.

Nektet straffskyld

Sjåføren, som er tidlig i 30-årene, nektet straffskyld da rettssaken ble innledet mandag i forrige uke.

— Det har vært min aller, aller største frykt i verden, helt siden jeg tok lastebillappen, at noe slikt som nå faktisk har skjedd, skulle skje, sa sjåføren, som i retten forklarte at han ikke hadde sett mannen i det hele tatt, verken før eller etter ulykken.Lastebilens snittfart under ryggingen er av vegvesenet, basert på overvåkingsbilder, beregnet til 18 km/t.

Frifunnet for erstatningskrav

Den belgiske mannen ble påkjørt og slept med lastebilen i vel 30 meter. Han døde av skadene dagen etter ulykken. Mannens enke har gjennom bistandsadvokat Arild Dyngeland, fremmet et oppreisnings- og erstatningskrav på inntil 100.000 kroner.

Retten mener imidlertid at sjåføren ikke handlet grovt uaktsomt da han rygget på turisten. Dermed slipper han å betale erstatning.

Retten viser her til at mannen tross alt beveget seg innenfor et avgrenset område, hvor det ikke skulle være passasjerer.