En 21-åring fra Litauen ble dømt for tyveri i Bergen tingrett denne uken. Dette er den tredje dommen mot den såkalte barberbladbanden som herjet i dagligvarebutikker i Bergensområdet i sommer.

Tyveriraidet startet da 21-åringen og to kvinner kom til Norge fra Litauen i juni i år. I retten forklarte 21-åringen at han er flislegger og murer av yrke, og at han kom til Norge for å prøve å få seg jobb.

Stjal for 70.000

I stedet begynte han å stjele barberblader og kosmetikk sammen med de to kvinnene og to andre menn.

Banden var innom flere butikker i Bergensområdet og tømte hyllene for barberblader, og 21-åringens oppgave var å holde vakt slik at de andre kunne arbeide uforstyrret.

På denne måten fikk de fikk med seg varer for rundt 70.000 kroner fra syv forskjellige dagligvarebutikker. Varene skal ha blitt solgt videre til en ukjent person.

Vendte tilbake

Noen av butikkene kom banden tilbake til når hyllene var fylt opp igjen, og det var dette som førte til at de to kvinnene ble tatt i begynnelsen av august. Eirik Hausberg på Safari Krambua kjente igjen banden og klarte å holde igjen kvinnene til politiet kom, mens 21-åringen og en annen mann klarte å komme seg vekk.

De to kvinnene, som er 18 og 30 år gamle, ble dømt til 60 dagers fengsel, men straffen ser ut til å ha hatt begrenset effekt. Da de var ferdige med soningen la de nemlig ut på tyveriraid igjen.

I midten av oktober ble banden tatt på nytt, og denne gangen klarte ikke 21-åringen å stikke av.

Han tilsto alle de åtte forholdene han var tiltalt for i Bergen tingrett, og i likhet med de to kvinnene fikk han 60 dagers fengsel for tyveriraidet.

— Alvorlig samfunnsproblem I straffutmålingen sier retten at denne typen serietyverier begått av utlendinger i Norge er i ferd med å bli et alvorlig samfunnsproblem, og at det derfor må reageres med streng straff. Men siden litaueren allerede har sittet 58 dager i varetekt slipper han å sone mer etter at dommen er avsagt.

Fjerdemann fra tyveriraidet i sommer er ennå ikke tatt, men politiet vet hvem han er.

— Det er en kjent gjerningsmann som vi ikke har fått tak i, og en femte som vi ikke vet hvem er, sier politiadvokat Elisabeth Ryen i Hordaland politidistrikt.

Bak disken

Safari Krambua hadde besøk av tyveribanden to ganger i sommer, og ble frastjålet barbersaker for rundt 17.000 kroner.

— Vi var veldig på vakt etter disse raidene, og brukte Safari-nettverket til å ta våre forholdsregler, sier assisterende butikksjef Eirik Hausberg.

Butikken har ikke vært plaget av organiserte bander siden i sommer, men Hausberg tar ikke noen sjanser.

— Nå henger alle verdifulle varer bak disken, sier han.