— Det er utrolig hva man kan venne seg til, men det er klart at i enkelte situasjoner er det vanskelig, sier kommunalminister Erna Solberg (H) til NTB.

Kommunalministeren, som er gift og har to barn på fire og seks år, bekrefter at hun fortsatt har livvakter. Det er politiet som står for vurderingen om hun fortsatt trenger dette.

I tillegg til truslene fra den fengslede irakeren har det også vært rettet to andre drapstrusler mot Solberg. Den ene trusselen ble ringt inn til politiet i Oslo, den andre til politiet i Bergen. Politiet har ikke funnet noen forbindelse til 31-åringen.

— Det er vanskelig å si om disse truslene er alvorlige, om dette er folk som har latt seg inspirere, sier Solberg.

Streng straff

Den 31 år gamle irakeren har fått ekstra streng straff fordi truslene var rettet mot en statsråd.

«Dette er et uakseptabelt forsøk på å påvirke politiske beslutninger innenfor et demokratisk fastsatt regelverk,» heter det i dommen.

Irakeren innrømmet straffskyld da saken kom opp for Bergen tingrett i forrige uke. Han benyttet også anledningen til å be Solberg om unnskyldning.

Ødeleggende

Overfor retten ga Solberg uttrykk for at livet er blitt forandret etter at BT informerte henne om drapstruslene i september.

— Siden den helgen har jeg bestandig hatt livvakter med meg, og lever nå et veldig planlagt liv. Jeg går ikke ut på kveldstid, truslene har begrenset alt som er spontant, sa hun i retten.

Det var første gang en sittende statsråd måtte møte som vitne i en straffesak.

Grundig planlagt

Forholdet som irakeren nå er dømt for, er at han i september hadde konkrete planer om å drepe Solberg. Irakeren skal ha vært grundig forberedt. Han hadde vært i Oslo og kartlagt ministerens bevegelser, og han hadde kjøpt våpen.

Overfor helsepersonell viste irakeren også frem et avisutklipp av Erna Solberg som han hadde i lommeboken.

I tillegg til truslene mot statsråden, er irakeren tiltalt for flere andre grove hendelser, blant annet vold og trusler mot politiet. Mannen forskanset seg i Utlendingsdirektoratets lokaler på Bryggen i Bergen da han truet politiet.

Irakeren skal også ha truet en nabo på hybelhuset der han bodde.

<b>I RETTEN:</b> Erna Solberg måtte selv vitne mot den 31 år gamle irakeren.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN