Sammen med svigermoren og konen skal han ha svindlet folk i Eid for tilsammen 1,5 millioner kroner.

De har fått folk til å gi dem penger til det de kalte «gullkantede investeringer i Australia».

Men pengene har de aldri fått tilbake. Amerikaneren er hovedtiltalt, men konen og svigermoren skal ha hjulpet ham med svindelen.

Ett av svindelofrene ga de tre dømte 870.000 kroner.

Venn av Obama

Den hovedtiltalte amerikaneren har i retten brukt tid på å fortelle at han er en personlig venn av president Barack Obama.

Han hevder han ble kjent med Obama i perioden 1992–1997 da han jobbet politisk for å få Obama valgt til senatet i Illinois.

I retten har amerikaneren lagt frem en invitasjon til Barack Obamas innsettelsesseremoni i Washington i januar 2009, der han og konen skal ha vært invitert personlig.

Den 49 år gamle amerikaneren giftet seg med den medtiltalte Nordfjord-kvinnen i 1998, etter at de hadde truffet hverandre i Philadelphia.

Gjentatte bedragerier

Før han flyttet til Norge skal han blant annet ha drevet med musikk. Han hevder at han i løpet av sin musikkarriere har jobbet med artister som Bruce Springsteen og Madonna.

Retten sier de ikke har brukt tid på å finne ut om opplysningene fra amerikanerens fortid stemmer.

Fjordane Tingrett finner det imidlertid skjerpende at det er snakk om gjentatte bedrageritilfeller over en lengre tidsperiode. Flere av de fornærmede har fått både helsemessige og økonomiske problemer i etterkant.

Amerikaneren regnes om hovedmannen i svindelsaken og er dømt til to år og fire måneder i fengsel, delvis betinget. Konen og svigermoren er dømt til henholdsvis ett år og ti måneder og ett år og åtte måneder, delvis betinget.

Hvor det er blitt av pengene som trekløveret svindlet til seg, er uklart. Men amerikaneren og konen hadde allerede stor gjeld, i overkant av 13 millioner kroner.