Gullsmeder i Drøbak, Sarpsborg, Sandnes og Bergen ble frastjålet varer i fjor og i år verd 16,5 millioner kroner, skriver NTB.

Politiet tror de fire mennene tilhører et større kriminelt nettverk med tilhørighet i Nowa Sol i Polen.

De er alle fra Polen. En av dem er 24 år og arbeidsledig, en annen er en 29 år gammel kokk. Tredjemann er 30 år og bilmekaniker, mens eldstemann er 35 år og pølsemaker.De har fått straffer fra 3 til 5 år fengsel.

Brukte slegge

24-åringen, bilmekanikeren og pølsemakeren er i Follo tingrett dømt for å ha brutt seg inn i Lagunen natt til fredag 23. august i fjor.

Her ble utstillingsvinduet til urmaker Iversen & Co knust med en slegge. Flere glassmontre ble også knust.

«De stjålne varene hadde en kostpris på kr. 1.220.144 kroner. En slegge og emballasje fra varene ble senere funnet ca. 1 km fra Lagunen senter. Retten finner bevist at de tiltalte begikk det grove tyveriet omhandlet», heter det i dommen.

Retten knytter de tre til brekket ved å vise til fergelister, bompasseringer i Bergen og overvåkingsvideo fra Lagunen.

To tilsto

Videoen viser at bilmekanikeren og pølsemakeren var inne på kjøpesenteret før brekket, og retten mener de foretok rekognisering.

Den arbeidsledige mannen og pølsemakeren har tilstått at de deltok under det grove innbruddet. Førstnevnte sa at han var sjåfør og kjørte de andre fra Polen til Bergen og tilbake.

Bilmekanikeren har nektet for at han var med på brekket, men ble ikke trodd.

Også tiltalt for Åsane-brekk

To av de tiltalte fra Lagune-brekket var også tiltalt for å ha brutt seg inn på Åsane Storsenter natt til onsdag 6. februar i fjor, altså et halvt år før tyveriet i Lagunen, sammen med en 29 år gammel kokk fra Polen.

Her forsvant smykker og klokker til en kostpris på nesten 715.000 kroner fra Aseco Gull og Sølv. Også her ble slegge brukt til å knuse rute og glassmontere.

«Gjerningsmennene tok bare dyre klokker og gullvarer og lot rimeligere varer ligge igjen», heter det i dommen.

En stjålet Mercedes ble brukt. Da bilen ble funnet, lå det gjenstander som var tatt fra gullsmeden.

Frifunnet

Samme dag etter det grove tyveriet så et vitne to menn bak et hus i Åsane mens de bar på to jakker. Da de var gått, undersøkte han jakkene. Der fant han et ID-bevis en av de tiltalte, den 29 år gamle kokken fra Polen.

han varslet politiet, som ikke foretok seg ikke noe, ifølge dommen. To dager etter tyveriet fant en barnehage deler av gjenstandene i nærheten av Morvik gård. Det var her mennene ble observert.

De tre mennene nektet skyld, og retten fant det ikke bevist at de hadde begått tyveriet. Det var ingen tekniske bevis som knyttet dem til ugjerningen, selv om retten mener det er sannsynlig at de deltok.

— Så et mønster

  1. januar ble det også stjålet varer fra en optiker i Drøbak. Disse hadde en verdi på omtrent 2,5 millioner kroner og er kommet til rette. Mennene ble pågrepet like etterpå.

— Dette er veldig profesjonelt utførte ran. Det rekognoseres på forhånd, man vet nøyaktig hva man skal ha, og går inn og ut på tre minutter, sier politiadvokat Nora Pedersen i Follo politidistrikt til NTB.

Hun sier organiserte grupper ofte opererer i ulike deler av landet for å minske risikoen for å bli tatt.

— Når vi først fikk øye på saken og lette etter lignende saker i andre politidistrikt, så vi et mønster. Det er ikke alltid lett å fange opp slike saker, sier Pedersen.

De fire er tidligere dømt for grovt tyveri, ifølge NTB. Tre av dem er tidligere dømt for grovt tyveri som ledd i en organisert kriminell gruppe i Østerrike og Tyskland.