Livredde barn, ansatte og flere kunder var vitne til det dramatiske ranet av Outlet Midtun ltd. i september i fjor.

Kledd i kjeledress, finlandshette og med startpistolen festet til håndleddet gikk 18-åringen inn i lokalet og ba om penger.

Gjemte seg bak kassen

Betjeningen gjemte seg bak kassen, men klarte likevel å åpne skuffen med pengene som den maskerte 18-åringen tok med seg i en pose.

Utenfor ventet 18-åringens kamerat med bilen, og de kjørte hjem for å dele utbyttet 6500 kroner mellom seg.

Denne uken ble begge de to mennene dømt til fengselsstraff for ranet og flere andre lovbrudd.

I retten forklarte ungdommene at de begynte planleggingen av ranet fordi begge var arbeidsledige og trengte penger. 18-åringen hadde også gjeld og ble truet til å betale denne tilbake.

Overtalt av kameraten

Noen dager før ranet oppsøkte mennene butikken og stjal noen sekker med klær etter stengetid. Men de ønsket også å få tak i kontantene i kassen.

Da de kom fram til Outlet Midtun for å rane butikken fikk 18-åringen kalde føtter. Den fem år eldre kameraten overtalte han likevel til å gå inn og gjennomføre det de hadde bestemt seg for.

Senket i sjøen

Etter ranet ble kjeledresse, finlandshette og skibriller fylt med stein og senket i sjøen. Startpistolen med løskrutt patroner valgte de å beholde.

Likevel ble ranerne tatt. Noen få dager senere dukket to polititjenestemenn opp utenfor leiligheten til 18-åringen. Under ransakingen fant de både startpistolen og klær fra Outlet Midtun. Etter flere avhør erkjente de to mennene både ranet og tyveriet av butikken, samt flere mindre lovovertredelser.

Barnvernsbarn

Til tross for planleggingen mener retten at ranet ikke hadde et profesjonelt preg.

Begge de to mennene har hatt en problematisk oppvekst med manglende utdanning og tilsyn av barnevernet.

Straffen er satt til 1 år og 7 måneder for 18-åringen. Kameraten hans er dømt til 1 år og 4 måneder. Deler av straffen gjøres betinget.

De to mennene må også betale erstatning til Outlet Midtun, og oppreisningserstatning til en av de ansatte i butikken på 10 000 kroner.