Nå er pleieassistenten dømt til fem måneders fengsel for å ha begått en uønsket seksuell handling og brukt vold mot pasienten.

Kvinnen bodde i et bofellesskap for personer med psykiske lidelser da overgrepet ifølge dommen fra Bergen tingrett fant sted i desember 2007.

Mannen i 40-årene jobbet som pleieassistent ved bofellesskapet, og hadde nattevakt den aktuelle kvelden.

De to befant seg alene i kvinnens leilighet, da han ifølge kvinnens forklaring holdt henne fast mens han kledde av henne og forgrep seg på henne. I dommen fra Bergen tingrett understreker dommerne at overgrepet kan sies å grense opp mot en voldtekt.

Kvinnen torde først ikke å si noe om det som hadde skjedd, men fortalte det til sin far kvelden etter. Faren slo alarm, og kvinnen ble etter hvert innlagt på psykiatrisk sykehus der hun ble i over en måned. Kvinnen har frem til i fjor høst fått krisebehandling for sine reaksjoner etter overgrepet.

Pleieassistenten har nektet for at det skjedde noe overgrep, men forklarte i retten at han tok tak i kvinnen da hun var i ferd med å falle, og at de et øyeblikk ble liggende ansikt til ansikt.

Retten har valgt å tro kvinnens forklaring, og viser blant annet til at helsepersonell har forklart at hun har hatt flashbacks og mareritt som stemmer overens med det hun har forklart.

Dommerne understreker at pleieassistenten har visst at han utnyttet en svært sårbar person, og at han misbrukte det tillitsforholdet kvinnen hadde til ham som ansatt ved bofellesskapet.

Mannen er ikke tidligere dømt for overgrep. I tillegg til fengselsstraffen, er han dømt til å betale kvinnen 45.000 kroner i oppreisning.