Det var natt til 12. oktober i fjor at mannen plasserte tøyfiller dynket i bensin og flasker med brennbar væske blant annet ved inngangspartiet til huset der familien på fem lå og sov. Han forsøkte også å tenne på sitt eget hus. Ingen ble skadd i branntilløpene som raskt ble slokket, men en bil fikk store brannskader.

39-åringen ble pågrepet senere på natten, da han kom gående hjemover til sitt eget hus i nabolaget. I huset fant politiet bensin og tøyfiller. I tillegg ble det funnet bensin på mannens sko, og fingeravtrykkene hans ble funnet på åstedet.

Selv hevdet mannen at han ikke husket noe fra natten, men at han var blitt slått ned da han var ute og gikk en tur. Retten har ikke trodd på denne forklaringen, som heller ikke får støtte fra rettsmedisineren som har undersøkt mannen.

Førstestatsadvokat Walter Wangberg påpekte i retten at brannstiftelsene kunne endt med katastrofe, fordi flammene kunne spredt seg til nabohus. Dommerne har lagt vekt på dette i skjerpende retning, og mener det er tilfeldig at ikke 39-åringens handlinger endte i en større tragedie. 22 mennesker lå og sov i nabohusene, som er plassert tett sammen rundt et tun.

Nå er mannen dømt til tre år og tre måneders fengsel. I tillegg til ildspåsettelse er han dømt for en rekke brudd på veitrafikkloven, og for å ha truet to politifolk med kniv da de forsøkte å pågripe ham i forbindelse med promillekjøring.

Mannen er også fratatt retten til å kjøre bil for to år. I tillegg må han betale drøye 428.000 kroner i erstatning til forsikringsselskapet som dekket skadene etter brannen.

FARLIG: Retten mener 22 personer sto i fare for å miste livet da 39-åringen forsøkte å sette fyr på to hus i nabolaget deres.
Bjørn Otto Aarheim