— Totalt ble 1600 bankkort/visakort utsatt for skimming i løpet av tre dager. Skadeverket ved montering av skimmingutstyret beløper seg til ca kr 113 000, opplyser aktor Rudolf Christophersen.

De tre er rumenske statsborgere og er 27, 30 og 43 år. Den yngste mannen nektet skyld. Han var med de to andre, men sa i retten at han kom til Bergen som turist for å se på vakker natur. Mannen ble ikke trodd.

Retten beskriver 30-åringen som hovedmannen. Han ble funnet skyldig i å ha skimmet seks minibanker. Han slo til mot tre av dem høsten 2013.

Tatt i sommer

I juni 2014 var 30-åringen sammen med de to andre, ifølge dommen. De dro fra London til Norge. Det var 30-åringen som tok skimmingutstyret til landet. Han hadde kjøpt det i London, forklarte han i retten.

Fra 15. til 18. juni 2014 ble tre minibanker skimmet i Bergen. De tilhørte Sparebanken Vest og var plassert på Øyrane torg, Wergeland og Sandsli. Mennene ble tatt av politiet og har sittet i varetekt siden.

En enhet som skulle lese av data i bankkortets magnetstripe ble festet på minibankene. Et kamera for opptak og lagring av kundenes PIN-koder ble satt på over tastaturet. Opplysningene som ble lagret etter skimmingen kan brukes til å kopiere kortene for deretter å tappe kundenes konti.

— Så på naturen

De tre kjørte i 27-åringens bil. Han sa i retten at han satt i bilen på parkeringsplassen og så på naturen ved en minibank. Retten trodde ikke på ham. Etterforskerne har ikke lyktes i å finne de lagrede opplysningene fra kundenes kort. Retten mener likevel at de tre skal dømmes, da det er handlingene i forbindelse med skimmingen som er straffbare.

«Retten legger til grunn at dette for alle de tre tiltaltes vedkommende ble giort i vinnings hensikt, idet formålet med handlingene var ä få ut penger fra kortene som ble anvendt», heter det i dommen. Retten ser alvorlig på saken når den utmåler straff.

- Viktig med streng reaksjon

«I skjerpende retning vektlegges de sterke allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende. Minibankene inneholder store verdier, og er ofte plassert uten bevoktning ut over at det er montert overvåkningsutstyr. Dette gjør disse installasjoner utsatt for kriminelle handlinger som kan medføre store tap for de banker som blir rammet. Det er derfor viktig at det reageres strengt mot denne type handlinger», heter det i dommen.

27-åringen og 43-åringen er dømt til fengsel i ett år og to måneder, mens 30-åringen får en straff som er tre måneder strengere.