Den 25 år gamle kvinnen kom fra Nigeria til Bergen i mars i fjor. Her ble hun utsatt for vold og trusler, og tvunget til å selge sex på gaten, ifølge en fersk dom i Bergen tingrett.

«Et jaget dyr»

Den 31 år gamle nigerianske kvinnen som var sjefen hennes, holdt 25-åringen i et jerngrep i forskjellige leiligheter i Bergen, og stakk ifølge dommen av med 400.000 kroner som 25-åringen tjente på sex-salget. 31-åringen, som gikk under kallenavnet «krokodillen», er dømt til fire års fengsel.

Et vitne fra Krisesenteret forklarte i retten at hun aldri har opplevd en kvinne som har kommet til krisesenteret og vært så redd som 25-åringen.

«Vitnet beskrev at fornærmede så ut som et jaget dyr. Hun oppholdt seg på rommet sitt den første tiden uten at hun spiste, drakk eller sov. Vitnet forklarte at hun forlot henne om kvelden sittende på sengen, og at hun satt samme sted og i samme stilling da hun kom dagen etter», heter det i dommen.

Andre vitner har fortalt om blåmerker på kroppen hennes.

En av 25-åringens tidligere kunder forteller at han så hun ble slått av sjefen da han var på besøk i kvinnenes leilighet på Kronstad.

– Synes synd på henne

– Hun slo henne i ansiktet med flat hånd, fordi hun ikke hadde gjort rent på kjøkkenet, sier mannen i 50-årene.

– Hvordan tror du 25-åringen har hatt det etter at hun kom til Bergen?

– Det er vanskelig for meg å svare på, men jeg så at hun ikke hadde det godt.

– Mistenkte du at hun ble tvunget til prostitusjon?

– Nei.

– Hvorfor trodde du at hun gjorde det frivillig?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si.

– Ifølge dommen er hun sterkt traumatisert og risikerer alvorlige psykiske ettervirkninger. Hva tenker du om det?

– Jeg forsto jo at tiltalte var kommandanten og hadde all makt over henne.

– Hva med ditt ansvar?

– Jeg synes virkelig synd på henne, men jeg har ikke noe ansvar der. Jeg gjorde ikke noe galt. Jeg betalte det jeg skulle for tjenestene, og ga henne en bonus i tillegg.

– Men som kunde skaper du et marked for menneskehandel. Har du tenkt på det?

– Nei, på den tiden gjorde jeg ikke noe galt. Men jeg har skjønt at fra 1. januar blir det ulovlig å kjøpe sex.

– Hva med det moralske ansvaret?

– Jeg har vært snill og grei og betalte det jeg skulle. Hun fortalte om hvor fattig familien hennes i Afrika var, derfor ga jeg bonus på flere tusen kroner i tillegg.

Flere forklaringer

Kvinnen ble i tillegg dømt til å betale 25-åringen 400.000 kroner i erstatning for tapt inntekt, og 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

31-åringen var selv prostituert, og ble også dømt for å ha banket opp en kunde. BT lyktes ikke med å komme i kontakt med hennes forsvarer, advokat Eirik Nåmdal, i går.

Politiet har hatt store problemer med å få 25-åringen til å forklare seg utfyllende, og hun har endret forklaring en rekke ganger i løpet av de ti avhørene. Av den grunn har det ikke vært mulig å spore opp eventuelle bakmenn i Nigeria.

25-åringen satt i fjor varetektsfengslet i nesten en måned, fordi hun ikke kunne identifisere seg. Nå har hun fått oppholdstillatelse i Norge, og hjelp til å skaffe seg annet arbeid.

Hvilket ansvar har horekunder for internasjonal menneskehandel? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Aktor Benedicte Hordnes og forsvarer Erik Nåmdal under første dag av rettssaken i Bergen tingrett.
RUNE CHRISTOPHERSEN (MMS)