I 2008 la en 13-årig jente fra Rogaland ut bilder av seg selv på internett, i håp om å bli oppdaget av en talentspeider i motebransjen.

Møtte voldtektsdømt på nettet I stedet ble bildene funnet av en 25-åring fra Askøy, som tok kontakt med henne via MSN Messenger. 25-åringen er tidligere dømt for flere grove voldtekter, samt for frihetsberøvelse.

Han lurte 13-åringen til å tro at han var motefotograf med gode kontakter i modellverdenen. Han påsto at han hadde eget fotostudio i Spania, og at hun kunne tjene tusenvis av kroner som modell.

25-åringen oppfordret jenten til å komme til Bergen for å bli tatt bilde av, og ble stadig mer pågående.

«For eg trenger jenter nå, for å kunne gi kontrakter til», sa han via MSN Messenger den 19. august 2008. Noen dager senere sendte mannen beskjed om at hun måtte komme til Bergen straks, fordi han skulle på oppdrag i utlandet.

Ante uråd 13-åringen fikk beskjed om å komme alene, men hun tok med seg en venninne. De to jentene hadde lurt foreldrene til å tro at de overnattet hos hverandre.

Da de kom frem til mannens bolig på Askøy natt til 24. august, ante jentene imidlertid uråd. Mannen fremsto som annerledes enn jentene hadde ventet. Da han ikke hadde penger til å betale drosjen, og i stedet tilbød en fotolinse i pant, fant jentene ut at de ikke ville forlate drosjen.

Ifølge Bergen tingrett ble mannen rasende da jentene forsvant, og kastet en kulepenn etter bilen da den kjørte.

Politiet og barnevernsvakten ble koblet inn, og neste dag ble 25-åringen arrestert. Da politiet gikk gjennom mannens datamaskin viste det seg at han hadde tatt kontakt med flere unge jenter på samme måte.

Før helgen ble Askøy-mannen dømt til 90 dagers fengsel i Bergen tingrett, etter den såkalte grooming-paragrafen. Det betyr at han dømmes for å ha planlagt å begå seksuelle overgrep.

Ny paragraf Dette er en av de første gangene noen blir dømt etter denne paragrafen, som ble innført i 2007

I januar ble en 42-åring fra Oslo dømt etter samme paragraf, etter å ha planlagt seksuelle overgrep mot en 14 år gammel jente han hadde møtt på Nettby. Også han ble dømt til 90 dagers fengsel.

Grooming-paragrafen har en strafferamme på inntil ett års fengsel. I denne saken har imidlertid retten kommet frem til at en kortere ubetinget fengselsstraff er passende.

Dommen omfatter også trusler mot en 19 år gammel kvinne som trakk seg etter at hun hadde sagt seg villig til å bli fotografert av 25-åringen.