En 25 år gammel mann er dømt i Bergen Tingrett for å ha tatt kvelertak på en politimann og for å ha drukket alkohol på offentlig sted. Straffen er 30 dagers fengsel og en bot på 3000 kroner.

Det hele skjedde en fredagskveld i september i fjor, da den domfelte satt og drakk vin sammen med samboeren og en tredje person i Kong Oscarsgate i Bergen.

Fulgte ikke politiets oppfordring

En politipatrulje grep inn, ettersom det er ulovlig å drikke alkohol på offentlig sted. Ifølge dommen ba politibetjenten domfelte om å helle ut innholdet i vinflasken, hvorpå 25-åringen svarte at «Hva skjer dersom jeg drikker likevel?». Politimannen svarte at det ikke var lovlig, men domfelte drakk likevel.

Politimannen besluttet da å anholde 25-åringen, og tok et såkalt hoftekast der domfelte ble slengt i bakken slik at han ble liggende på ryggen med politibetjenten oppå seg. Da svarte domfelte med å ta kvelertak på politimannen.

— Ikke livstruende

Domfelte argumenterte i retten med at politimannen ikke sa på forhånd at det var snakk om å bli anholdt, og at politimannens oppførsel var unødvendg voldsom. Politibetjenten har forklart at han fikk panikkangst av kvelertaket, men at han ikke opplevde situasjonen som livstruende.

Bergen Tingrett er enig i at hoftekastet burde ha vært utelatt, men at en likevel ikke kan se vekk fra kvelertaket og konsumeringen av alkohol. Straffen ble 30 dagers fengsel og bot på 3000 kroner, en straff som hadde vært strengere, om ikke politimannen hadde vært unødvendig voldsom.