— Jeg har ikke hatt noe med dette å gjøre, og kommer til å gå til høyesterett med dette. Det har vært mange saksbehandlingsfeil i denne saken. Jens Stoltenberg fikk også en pakke med pulver som skulle være inneholde miltbrann, men han ble ikke rettsforfulgt av den grunn, sier Thor Rønneseth til bt.no.

— Jeg er dømt for min fortid, sier den tidligere narkotikadømte 55-åringen.

— Vi er enige i dette resultatet, det var derfor vi anket, sier aktor Eli Valheim.

Pakken med kokaincapsene ble sendt fra Lima i Peru den 6. juli. En drøy uke senere, den 15. juli, ble den kvittert ut av Thor Rønneseth på postkontoret i Odda.

Oppdaget av tollere

I mellomtiden hadde en narkotikahund markert på pakken, og tollere funnet 537 gram kokain til en gateverdi av rundt en halv million kroner.

Tollerne tok ut narkotikaen, men sendte pakken videre med posten, slik at politiet kunne finne ut hvem som hadde bestilt kokainforsendelsen. Pakken var adressert til en eldre kvinne, men politiet mistenkte at hun ikke var den egentlige mottakeren.

I midten av juli 2005 bodde Rønneseth i leiligheten til moren til en kamerat i Odda, for å passe på den mens moren var på ferie. Det var hit pakken var adressert, og sønnen var også i utlandet på dette tidspunktet.

Ansatte ved Posten i Odda forklarte under rettssaken at de fikk minst to henvendelser om pakken fra en mann de mener var Rønneseth, før han kom og hentet den.

Først frikjent

I Bergen tingrett, ble Rønneseth frikjent. Dommerne var uenige, men flertallet mente at det ikke var tilstrekkelig bevist at Rønneseth hadde forsøkt å smugle stoffet.

I den samme rettssaken ble han imidlertid dømt for kjøp og oppbevaring av hasj. Rønneseth hadde sin egen spesielle forklaring på hvorfor han trengte hasj.

Krevde å få røyke hasj

— Jeg har alltid røykt hasj, og jeg har aldri lagt skjul på det. Dette er del av min religionsfrihet som sjaman, sa Rønneseth da saken var oppe i tingretten.

Han bekjenner seg til sjamanisme og skal ha praktisert sin religion i Andesfjellene i Peru i årevis.

— Der inngår urter og mariuhana som sakramenter. I Norge har vi religionsfrihet. Jeg må derfor kunne få bruke mariuhana her i landet, sa Rønneseth til bt.no da saken var oppe i tingretten.

Ane Børhaug (mms)