Den brutale drapssaken startet 18. oktober 2005. Da dro 21-åringen og en kamerat hjem til Asbjørn Hvidevold på Halsnøy. Den 28 år gamle kameraten hadde fått i oppdrag av faren å få sannheten om eks-samboerens drukning ut av Hvidevold. I huset begynner 28-åringen å denge løs på Hvidevold med et balltre i aluminium.

Lå blodig og forslått

– Jeg skrek to ganger at han måtte stoppe, men han enset meg ikke. Jeg så bare et par slag. Resten orket jeg ikke å se på. Det var helt uvirkelig, som om jeg var i en annen verden, sa mannen i Sunnhordland tingrett i november i fjor.

Hvidevold ble liggende på gulvet med synlige hodeskader. 21-åringen og 28-åringen forlot deretter åstedet, mens Hvidevold lå blodig og forslått på gulvet med tapede armer og bein.

– Jeg tenkte etterpå om jeg burde gitt beskjed til noen. Men jeg var ikke i stand til å forstå at han kunne dø. Ikke før senere. Derfor tror jeg ikke det er stort jeg kunne gjort annerledes, sa 21-åringen til Bergens Tidende tidligere i år.

Dømt, frikjent, dømt

I Sunnhordland tingrett ble mannen dømt til fire års fengsel for medvirkning til drap. I Gulating lagmannsrett ble han først frikjent av juryen, så ble dommen satt til side av lagdommerne. Høyesterett mente imidlertid at Gulating ikke kunne sette dommen til side. Dermed måtte spørsmålet om 21-åringen kunne straffes for å ha forlatt Hvidevold, behandles på nytt.

Retten konkluderer med at Hvidevold ikke kunne overlevd dersom 21-åringen hadde varslet om skadene, men at han hadde plikt til hjelpe.

— Streng dom

Straffen på over to års fengsel, synes han likevel er svært streng.

– Min klient synes han er blitt behandlet strengt. Han har bidratt sterkt til oppklaringen av denne saken. Hadde det ikke vært for ham, hadde det ikke vært noe grunnlag for å ta ut tiltale mot faren, sier 21-åringens forsvarer, Odd Drevland.

Han la ned påstand om at 21-åringen måtte behandles på mildest mulig måte, og vil anke straffeutmålingen til Høyesterett.

Det lyktes onsdag ikke BT å få kontakt med aktor i saken, Benedicte Hordnes.

DØMT: 21-åringen er lettet over å være frikjent for drapet på Asbjørn Hvidevold, men synes straffen for å ha forlatt ham uten å hjelpe er for streng. ¿ Straffeutmålingen vil bli anket til Høyesterett, sier mannens forsvarer, Odd Drevland. I bakgrunnen advokat Nina Monssen. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON