En asfaltvalse verdt over 200.000 kroner ble stjålet fra et firma i Haugesund i desember 2004.

I juni året etter ble valsen oppdaget i Bergen – i 28-åringens besittelse.

Mannen ble pågrepet og seinere tiltalt for tyveri, subsidiært heleri av valsen.

Kontrakten forsvant

Mannen erkjente ikke straffskyld for forholdet, og forklarte at han hadde kjøpt valsen for 80.000 kroner. Han betalte kontant, sa han i retten.

Han hevdet at det var inngått en skriftlig kontrakt, og at denne ble sendt til politiet i Haugesund. Men politiet der har ikke registrert at de har mottatt denne kontrakten.

28-åringen sa også at han ikke husket navnet på vedkommende han kjøpte den av, og at han ikke hadde tatt kopi av kontrakten før han sendte den.

Saken ble etter hvert flyttet til Hordaland politidistrikt.

28-åringen forklarte at han hadde funnet en annonse for valsen i et tidsskrift. Denne annonsen greide imidlertid ikke politiet å finne, og konkluderte med at det aldri hadde stått noen annonse der.

To måneders fengsel

Etterforskningen viste også at mannens bankkort var brukt på fergen mellom Stord og Halhjem i samme tidsrom som valsen ble stjålet. Prisen kunne indikere at det var betalt billett for en lastebil og en passasjer.

Bergen tingrett mente det var rimelig tvil om mannen hadde stjålet valsen selv. Han ble derfor frikjent for tyveriet.

Men retten mente at mannen, dersom han kjøpte valsen, forsto ut fra den lave prisen og at platen som viser årsmodell var fjernet, skjønte at dette var tyvegods. Retten dømmer han derfor for heleri.

I tillegg ble han dømt for et tilfelle av legemsfornærmelse.

Han fikk to måneder fengsel, halvparten betinget.